Onsdag pågrep og siktet politiet tre kvinner for hallikvirksomhet etter en aksjon mot tre ulike massasjeklinikker i byen. Saken hører sjeldenhetene til.

– Det er ikke ofte disse sakene dukker opp. Det handler enten om at det ikke forekommer ofte eller at det ikke havner i rettssystemet fordi det i slike saker er høy terskel for anmeldelse og samtidig lav mulighet for å avdekke den typen kriminalitet. Jeg kan bare oppfordre til å melde fra til politiet om man har mistanker om hallikvirksomhet, slik at vi kan hanskes med det uvesenet det er, sier førstestatsadvokat Lars Fause.

Les også: Tromsømann: - Derfor kjøpte jeg sex på massasjeklinikkene

Tre saker

I Troms og Finnmark har kun tre halliksaker gått for lagmannsretten siden tusenårsskiftet. To av dem knyttet til den mye omtalte Skiippagurra-saken i 2003, hvor den notoriske bedrageren Frank Sandvik ble dømt til 15 måneders fengsel, mens tre av hans medhjelpere fikk kortere straffer. Gjengen skal over flere år ha fremmet sexkjøp og leid ut lokaler til prostituerte ved en campingplass eid av Sandvik.

I Høyesterett ble imidlertid to av de dømte frifunnet, mens dommen mot Sandvik og hans nestkommanderende ble stående.

Først i 2009 kom en ny halliksak for retten. En 29 år gammel mann sto tiltalt for en rekke seksuelle overgrep, for å ha hatt seksuell omgang med barn under 16 år, for sexkjøp og for å ha formidlet salg av sex mellom en kvinne og andre menn. Det var avtalt at mannen skulle få en andel av pengene kvinnen tjente på sexsalget.

Mannen ble året etter i lagmannsretten dømt til forvaring med en tidsramme på syv år.

Les også: Flere menn har innrømmet kjøp av seksuelle tjenester

Flere saker henlagt

Nasjonalt er det flere saker, og flesteparten fra Oslo-området.

– Det er stort sett Borgarting lagmannsrett som sysler med den typen kriminalitet. Siden 2015 har det gått tre saker der, forteller Fause.

Etterforskningssjef i Troms politidistrikt, Yngve Myrvoll, opplyser imidlertid at siden Skiippagurra-sakene, har de jobbet med 12 halliksaker. Alle i Troms.

– Vi har ikke tall på hvor mange av disse som har endt i tiltale per nå, men en del av dem er henlagt. Det handler om kompleksiteten i sakene og at bevisbildet kan være vanskelig. Dette skjer på arenaer der vi ikke er til stede. I tillegg er aktørene lite snakkesalige, noe som ofte gjelder både kundene og de som selger sex, sier Myrvoll.

– Det er det lukkede roms mysterium. Vi har samme problematikk i mange overgrepssaker også. Særlig incestsakene ligner, hvor ofrene ikke står fram før i voksen alder, noe som gjør dem kjempevanskelig å avdekke, forklarer Fause.

Les også: Stiller seg uforstående til siktelsen

Vil prioritere menneskehandel

Selv om det er langt mellom halliksakene i politidistriktet, er saker som omhandler sexkjøp langt mer vanlig.

Siden 2009 har politiet i Troms jobbet med 50 sexkjøpssaker. De fleste av dem ender i bøter eller henleggelse. Så langt i år har en sak endt i retten.

– Generelt sett har vi prioritert andre områder i Troms, og da særlig etterforskning av seksuelle overgrep og grov organisert narkotikakriminalitet, sier Myrvoll, og fortsetter:

– Det vi fremover også ønsker å prioritere, er saker som kan innbefatte menneskehandel, arbeidsmarkedskriminalitet og sosial dumping.