Perpetuum-gruppen er Nord-Norges største privateide avfallsaktør. De holder til med sin sorteringshall, avfallsbiler og containere under Tromsøbrua på Tromsdals-siden.

Vedtak om å ta kontakt

– De er på nåde her, og kan ikke gjøre investeringer når det er så usikkert hvor de skal flytte. Det handler om å legge til rette for næringslivet, sier Erlend Svardal Bøe, Høyres gruppeleder i kommunestyret.

I februar fremmet partiet en interpellasjon i kommunestyret som førte til følgende enstemmige vedtak: «Administrasjonssjefen anmodes om å ta kontakt med styret i Perpetuum AS for om mulig å finne en ny og mer velegnet tomt for anlegget til bedriften».

Helt utrolig

Til tross for at Bøe flere ganger i ettertid har spurt om vedtaket er fulgt opp, var ikke Perpetuum i møte på rådhuset før 27. september.

– Det er helt utrolig at det tatt syv måneder før kommunen tok kontakt. Det er stor frustrasjon over at det ikke skjer noe.

Høyre mener folk i Tromsdalen har vært lenge nok belastet med avfallshåndtering i nabolaget, i tillegg til at det går ut over bedriften.

Bøe mener politikerne som styrer kommunen tar ansvar.

– Dette er helt klart et politisk ansvar. Det er svært beklagelig å se at verken administrasjonen eller den politiske ledelsen i kommunen klarer å følge opp denne saken skikkelig for å finne en løsning slik at Perpetuum kan få ny tomt og at avfallet forsvinner fra Tromsdalen.

Opptatt av samarbeid

Høyre-politikeren er ikke bare opptatt av relokalisering, men også å få til et samarbeid mellom avfallsaktørene, spesielt Remiks som er et kommunalt selskap.

– Det handler om hvordan vi kan få til en bedre utnyttelse av ressursene ved å samle all avfallshåndtering på en plass. Selv om Perpetuum og Remiks er konkurrenter er det likevel mulig å samarbeide om håndteringen av avfallet.

Kan ta tid

Etter forrige ukes møte mellom Perpetuum og kommunen sendte direktør Are Lorentsen brev til kommunen. Han skriver at en relokalisering avhenger av at de finner gode samarbeidsløsninger i Miljøparken og at de får til en økonomisk bærekraftig avhending av tomta i Tromsdalen.

– Vi tilkjennega på møtet at vi ønsket en raskest mulig fremdrift i pågående planprosesser. Ut fra det som ble meldt på møtet, ser vi at dette kan ta tid, og at vi derfor må belage oss på å være der vi er i dag i mange år fremover, skriver Perpetuum-direktøren.

Opp i formannskapet

Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg i Tromsø kommunen beklager at det har tatt tid, og viser til at kommunen jobber for å finne en løsning på tomtespørsmålet.

– Vi kan bare beklage at det har tatt den tiden det har tatt. Saken er ikke ny og Tromsø kommune har også før interpellasjonen jobbet med saken. Vi er i dialog og håper at vi kan finne en løsning, men den er komplisert. Administrasjonssjefen vil legge fram en orienteringssak på hva som er gjort fra kommunens side tidligere, på neste formannskapsmøte, skriver Steinveg.

– Det er ikke bare å flytte

Flytting av virksomheten til Perpetuum har lenge vært et politisk ønske, ifølge direktøren.

– Det er et gammelt politisk ønske som går 20 år tilbake i tid, men det er ikke bare å flytte. Det ligger i sakens natur at når vi først skal investere, så må det være en investering for fremtiden, sier direktør Are Lorentsen i Perpetuum AS.

I 2012 tok de initiativ til flytting og pekte på aktuelle tomtealternativ på Skattøra nord, i nærheten av anleggene til Remis og Kvitebjørn.

– Vi har fremmet forslag om produksjonssamarbeid på Nordøya, med Remiks og Kvitebjørn som mest aktuelle.

Perpetuum er ikke bare opptatt av å flytte til en mer egnet tomt, de ønsker også å realisere verdiene som ligger i dagens tomt i Tromsdalen.

– Jeg har forståelse for at dette også er en vanskelig sak for kommunen. Det har vært liten interesse fra byutvikling på de alternative planer vi har hatt så langt. Vi tror Tromsø er tjent med å se på boligutvikling i området. Dersom vi ikke får til noen utvikling i den retning vi ønsker, vil det ta mange år før det skjer noe, mener Perpetuum-direktøren.