– Vi har gitt barnehagen avslag på deres søknad om dispensasjon fra utdanningskravet. Det betyr i klartekst at vi har sagt det ikke er greit at de driver som de gjør nå. Vi har derfor varslet at vi vurderer å stenge ned barnehagen, sier direktør Kari Henriksen ved avdeling for utdanning i Tromsø kommune.

FØLGER LOVEN: Avdelingsdirektør Kari Henriksen er klar på at kommunen er nødt til å følge lovverket. Foto: Trond Tomassen

Flere varsler

Etter flere bekymringsmeldinger ble det i slutten av 2015 gjennomført tilsyn ved barnehagen. Det ble da avdekket at barnehagen ikke innfridde lovens krav til antall førskolelære, og barnehagen fikk beskjed om at en ny pedagog måtte ansettes.

Kommunen purret på flere ganger, samt truet med å stenge barnehagen dersom personalsituasjonen ikke ble rettet opp i, uten at det førte fram.

Kommunens dokumenter viser at en pedagogstilling ble lyst ut høsten 2015 og at tre av søkerne var kvalifiserte til stillingen. Ingen ble imidlertid ansatt.

Styrer sa opp

Barnehagestyrer May-Lisbeth Birkeland var i flere år den eneste ansatte i Steinerbarnehagen med formell pedagogisk kompetanse. Hun jobbet 20 prosent som administrativ leder og 80 prosent som pedagogisk leder.

Da hun i 2015 gikk ut i langtidssykemelding, tok Vidar Kristiansen over som pedagogisk leder. Han var opprinnelig ansatt ved barnehagen som assistent, men fikk i 2013 dispensasjon fra utdanningskravet.

Ved inngangen til 2017 sa Birkeland opp sin stilling, etter å ha vært tilbake i jobb i kort tid. Det levnet barnehagen igjen i en vanskelig situasjon.

Får ikke ny dispensasjon

Kommunen gjorde det klart at ettersom kvalifiserte søkere hadde søkt på pedagogstillingen, ville de ikke forlenge Kristiansens dispensasjon. Det ble likevel enighet om å forlenge dispensasjonen fram til august i år, da barnehagen trengte tid for å få ansatt ny pedagogisk leder og styrer.

LES OGSÅ: Foreldrerepresentant om situasjonen Steinerbarnehagen: – Det er en del "alternative fakta" (for abonnenter)

I mellomtiden ble Kristiansen ansatt som styrer og pedagogisk leder og barnehagen søkte på nytt dispensasjon fra utdanningskravet, men søknaden har kommunen avslått.

Utlysning ikke dokumentert

– Vi åpner for at det kan gis dispensasjon for en periode dersom man ikke klarer å skaffe nødvendig kompetanse, men det forutsetter at man legger seg i selene for å gjøre nettopp det. Nå opplever vi det slik at de ikke har gjort nok for å prøve å holde seg innenfor de kravene som loven stiller. Hvis ikke barnehagen kan vise til at de kan rette lovbruddene nokså umiddelbart, er vi nærme en stenging, sier avdelingsdirektøren.

Henriksen viser til at kommunen ikke har fått dokumentasjon på at stillingen, siden forrige runde med barnehagen i januar, har blitt utlyst offentlig.

– For å kunne innvilge søknaden, er vi nødt til å ha dokumentasjon på at man faktisk har forsøkt å rekruttere, sier hun.

Klaget til Fylkesmannen

Barnehagen står oppført med 14 barn, hvor seks av dem er under tre år. I henhold til lovens krav, skal barnehagen da ha to pedagoger og en styrer.

URIMELIG: Gisle Løkken, styreleder i barnehagen, mener kommunens vedtak er urimelig, men opplyser samtidig at barnehagen vil forholde seg til det.

Styreleder i Steinerbarnehagen, Gisle Løkken, har klaget kommunens vedtak inn til Fylkesmannen. Fredag i forrige uke ga Fylkesmannen kommunen medhold i saken.

Jeg ønsker først og fremst å avdramatisere dette. Det er ingen dramatikk i det som skjer nå – det er en løpende saksgang. Vi forholder oss til at det har vært en klagebehandling og at kommunens vedtak blir stående, sier han.

– Svært urimelig

Vidar Kristiansen, som ikke har fått fornyet dispensasjonen, ønsker ikke å kommentere saken. Han henviser til Løkken for videre uttalelser.

Styrelederen viser til at barnehagen har en pedagogdekning på 2,2 stillinger (da inkludert Kristiansens stilling), samt en personaldekning som er rundt 25 prosent over normkravet.

– I dag drives 25 prosent av norske barnehager utenfor lovens krav. 18,5 prosent med dispensasjon. Det oppleves med andre ord svært urimelig at kommunen behandler oss på denne måten, sier styrelederen, og fortsetter:

– Det må være grenser for hvor formale og paragrafrytterske man skal være. Kommunen kan dog ta det helt med ro: Vi er bevisste realitetene i saken og vil gjøre alt vi kan for å holde barnehagen åpen. Vi arbeider hver dag for å gi barna best mulig tilbud, og det skal vi fortsette med.

– Det stemmer at vi forholder oss strikt til lovverket. Vi kan ikke forholde oss delvis til loven, sier Henriksen.