Investor Ernst Myrbakk er en av nestorene i jaktlaget som føler at det er på tide å rydde opp i ukulturen som råder.

Han har jaktet i området mellom Tomasjord og Oldervik de siste 11 årene, men opplever at nye deltakere i andre jaktlag – som ifølge Myrbakk betegner seg som "moderne" jegere – opererer for å fremskaffe mest mulig kjøtt på kortest mulig tid.

Ikke kvalifisert

"moderne" jegere: Den nye generasjon elgjegere durer fram på en måte som får omgivelsene til å reagere, sier Ernst Myrbakk. Foto: PRIVAT

– Måten de jakter på og hendelser som har vært, viser at flere ikke er kvalifiserte til å drive elgjakt.

– For oss eldre, mer erfarne jegere, virker det som om nykommerne setter alt inn på å overta hele området til Tomasjord-Oldervik Utmarkslag. I dag jakter fire lag på like mange felt som utgjør store areal. Men det virker som om det ikke er tilstrekkelig for enkelte, sier Ernst Myrbakk.

Fire jaktledere

Han inngår i jaktlaget som har Arne Jacobsen som leder. I tillegg leder Bengt Jøran Pedersen, Inge André Jensen og Fred Anton Strand sine lag.

Ifølge Myrbakk og flere andre iTromsø har snakket med, skal den unge generasjonen ved flere anledninger fremsatt usannheter til styret i utmarkslaget for å sverte den eldre garde.

– I tillegg – gjennom en høyrøstet språkbruk – har de lykkes å få sin vilje igjennom overfor styret og generalforsamlinger. Det har skjedd ofte – på tvers av interne regler og statutter, konstaterer Myrbakk.

nYTT STYRE: Nytt styre må på plass for å unngå mer kameraderi, mener jaktlaget til Ernst Myrbakk. Foto: PRIVAT

En rekke eksempler

Som eksempel på episoder som har funnet sted, nevner Myrbakk følgende fra forrige uke:

• En 2,5-årig okse blir skutt og oppgitt til å være halvannet år. Men vekten sier noe annet. Dessuten kan ikke geviret fremvises for kontrolløren fordi det er blitt borte.

• Andre jaktlag truer seg inn på vårt område for å øke muligheten for fangst. Begrunnelsen var at de hadde tatt fri fra jobb og taper tusenvis av kroner daglig.

• Det fabrikkeres historier ved skadeskyting for å slippe å søke etter dyret. I ett tilfelle ble en påskutt okse i løpet av natten ku. Dermed ble saken lagt bort.

Skjøt først...

– Den mest alvorlige hendelsen inntraff da en av jegerne ringte vår jaktleder og spurte om han kunne skyte en elg som han hadde i sikte. Det fikk han tillatelse til. Men i ettertid erkjente vedkommende at han allerede hadde skadeskutt elgen da han ringte. I redselen for å bli avslørt på grunn av blodspor, erkjente han hva som hadde skjedd.

– Her må det presiseres at overtredelsen ikke ble meldt videre og at den sågar er straffbar.

Alvorlig brudd

Ernst Myrbakk sier at hendelsen er et alvorlig brudd på alle bestemmelser og burde vært innrapportert til både utmarkslaget, Viltnemnda og politiet.

– Jeg beklager på det sterkeste at slikt skjer i et område hvor jeg selv jakter. For ikke å bli identifisert med det som skjer, står jeg fram – ikke bare på egne vegne, men for hele jaktlaget.

Selv ble Myrbakk gitt 4.750 kroner i bot fordi han skjøt en okse som var for liten i forhold til tillatelsen.

– En ok reaksjon, mener han selv samtidig som han konstaterer at andre slipper unna.

Kan ikke fortsette

– Denne ukulturen kan ikke fortsette. Vi er nødt til å ta grep og rydde opp i forholdene.

– Men da må alle erkjenne sine feil og være villige til å gjøre noe med det. Hvis ikke, er jeg redd alt vi eskalere. Det er ingen tjent med.

– Derfor må grunneierne på neste generalforsamling velge et mer handlekraftig og sterkere styre som er villig til å motstå presset fra den nye generasjonen elgjegere. Slik ting er nå, opplever vi at det blir tatt feile og vaklende avgjørelser på tvers av egne statutter, sier Ernst Myrbakk.