Tirsdag starter en rettssak mellom Tromsø kommune og Tromsø bilopphoggeri AS.

Kommunen ønsker å ta såkalt arrest i verdiene i det nylig nedlagte opphuggeriet. Årsaken er at partene møtes i en større rettssak til våren, og kommunen frykter at store verdier kan forsvinne fra selskapet innen den tid, og at det dermed ikke er penger igjen for å utbetale erstatning.

Masseuttak

Ifølge bilopphoggeriets advokat, Per Arve Amundsen, stammer tvisten fra et masseuttak.

– For lenge siden ble tok Tromsø bilopphoggeri ut masser fra eiendommen på nedsiden av Ringveien. De søkte og fikk godkjent ferdigmelding. Nå har kommunen trukket ferdigmeldinga tilbake, sier Amundsen.

Kommunen mener ansvaret for at Ringveien delvis er rast ut ligger på bilopphoggeriet.

– Vi har et annet syn på saken. Vi mener skadene på veien ikke kommer fra masseuttaket, vi mener skaden kan komme av andre forhold. 11 millioner kroner er en klekkelig sum for et bilopphoggeri å betale ut, sier Amundsen.

Tromsø bilopphoggeri la ned driften i høst og har solgt eiendommen.

FØR: I dette området og nordover ble det tatt ut masser som kommunen mener er årsaken til at Ringveien er delvis ødelagt.

Kan frafalle søksmål

Tromsø kommune har saksøkt i alt åtte bedrifter, men ønsker ikke å oppgi hvilke bedrifter, ut over Tromsø bilopphoggeri.

– Årsaken til at vi ikke går ut med bedriftene er at vi jobber med å spisse saken. I den forbindelse vil vi vurdere om søksmålet mot enkelte av bedriftene skal frafalles. Kravet kunne bli foreldet og vi valgte derfor å saksøke åtte som vi mener kan være erstatningspliktige, sier kommunens advokat Ane Karine Lillevoll.

Kommunen har ikke gått ut med konkrete summer som de mener hvert selskap må betale i erstatning. Bedriftene står isteden solidarisk ansvarlig. Det vil si at dersom en eller flere parter tas ut av saken, påvirker det ikke summen på 11 millioner kroner.

Ringveien er nå stengt for gjennomkjøring på grunn av skadene.

Satt av fire dager

Retten har satt av fire dager til tvisten som starter tirsdag. Da vil retten også ta stilling til om det er overveiende sannsynlig at Tromsø bilopphoggeri AS er erstatningspliktige.

– Avgjørelsen i arrestsaken vil ikke påvirke utfallet i hovedsaken som skal opp i mai, men retten må komme fram til at vilkårene for arrest av selskapets midler er oppfylt, noe som krever sannsynlighet for at de er ansvarlige.