I fjor kjøpte oldervikingen de gamle produksjonslokalene til Rya Fisk. Nå er tre leiligheter, et tørrlager, kontorlokaler og kai snart klar for utleie. De gir også klingende mynt i kassa.

Torskeoppdrett

– Opprinnelig hadde jeg planer om å starte torskeoppdrett på anlegget. Men tiden strekker ikke til. I stedet satser vi på utleie – hvor de siste avtalene snart er i boks.

– Men jeg må legge til at kanskje blir det noe av planene likevel ettersom en av de potensielle leietakerne tenker i samme baner.

Det betyr ikke at Hansen og Karls Fisk & Skalldyr er ute av lokalene i Rystraumen. Da iTromsø stakk innom, var direktøren i full sving med å bygge inn fiskehjeller slik at ikke fugler og oter får tilgang til råstoffet.

– Her skal det henges fisk, slår han fast og legger til at selskapet solgte tørrfisk for flere hundre tusen i fjor.

FISKEHJELLER: Hansen har restaurert og bygd inn fiskehjellene i Rya for å henge torsk til tørking. Foto: John Strandmo

Millionøkning

Karl-Alberth Hansen smiler bredt når vi spør ham om utviklingen:

– Ved siste opptelling hadde vi økt omsetningen per september med 6 millioner kroner sammenlignet med fjoråret. Det betyr at vi kan passere 55-millionersgrensen når året er omme.

– Men det er kundene som bestemmer hvor dette skal ende, legger han til.

Tilrettelagt

50-åringen bidrar også til at selskapet skal vokse. Blant annet leier han fiskemottak i Manndalen, Djupvik og Burfjord i nordfylket.

– Her eier fiskerne anleggene, men vi tar imot leveransene fra kystflåten i området. Det er fiskere som har bruk i fjordene og som kan levere selv når uværet herjer. Det sikrer oss råstoff hele året – noe som er avgjørende i denne bransjen, sier Hansen.

300 tonn

I år regner han med å hente rundt 300 tonn fisk fra mottaksstasjonene. Det gir fiskerne rundt 5 millioner kroner i inntekter. I tillegg får lokalsamfunnene inntekter på bunkers og handel generelt.

– Vi sørger for en del sysselsetting. Men samtidig er dette et lagspill. Uten den lokale aktiviteten, hadde ikke vår suksess vært det den er i dag.

– Og nylig vant du en rettstvist i Burfjord?

– Ja, fiskebruket dro i land seieren i to rettsinstanser. Tvisten omhandlet en ny ismaskin som leverte is full av bakterier.

1.800 tonn: Årlig håndterer Karls Fisk & Skalldyr 1.700-1.800 tonn fisk og skalldyr i året, forteller eieren. Foto: John Strandmo

Unødvendig rettstvist

Da problemene oppsto – etter at Mattilsynet hadde gjort sine målinger – startet Karl-Alberth Hansen transport av is fra Tromsø.

– Etter hvert monterte vi en ismaskin fra Karls Fisk & Skalldyr før vi endte opp med å kjøpe en ny.

– Når det er sagt, må jeg legge til at hele tvisten var unødvendig. Leverandøren burde han levert en ny ismaskin uten noe mer om og men. Tross alt var prisen under 100.000 kroner. Rettssakene kostet det mangedoble, konstaterer Hansen i ettertid.

Avhengig av hverandre

På spørsmål om hvorfor tromsøselskapet bidro med utstyr og økonomi i Burfjord, sier han:

– Som sagt er vi avhengige av hverandre. Når problem oppstår, må alle trå til for å få orden i sysakene. Hvis ikke, stopper det opp.

– Men i Harstad gikk det galt?

– Ja. Men det stemmer ikke at Karls Fisk & Skalldyr gikk over ende. Det var medlemmene i styret som satset i sørfylket. Mitt selskap var kun leverandør – i likhet med flere andre. Da vi innså at det ikke var liv laga, valgte vi å begjære oppbud.

– Men få med at vi ble noen erfaringer rikere som følge av det som skjedde.

– Du gaper ikke for høyt?

– På ingen måte. Fra nyttår er Rya-eiendommen en suksess og går i pluss. Og brikkene i nordfylket er på plass.

– Så kan jeg nevne at vi har ett par andre, nye prosjekt i støpeskjeen. Hva det omhandler, vil jeg ikke kommentere nærmere. Men det skal gi ytterligere vekst.

I fjor hadde Karls Fisk & Skalldyr AS en omsetning på 48,9 millioner kroner. Resultatet før skatt ble 4,98 millioner kroner, mens bunnlinjen endte med 3,7 millioner kroner.

1.800 tonn: Årlig håndterer Karls Fisk & Skalldyr 1.700-1.800 tonn fisk og skalldyr i året, forteller eieren. Foto: John Strandmo

Flytter ikke

– Vi er 12–13 faste ansatte med ytterligere 25–30 på lønningslisten når det koker som verst. Disse håndterte 1.700-1.800 tonn fisk og skalldyr i fjor.

– Ryktene sier at du skal flytte produksjonen fra Tromsdalen til Rya?

– Det stemmer ikke. Jeg har tidligere hatt tilhold på Skittenelv og har erfart hva det betyr i logistikk. Å frakte fisk fram og tilbake er verken økonomisk eller miljøvennlig.

– I stedet utvider vi anlegget i Tromsdalen. Det er snakk om drøye 200 kvadratmeter som blant annet skal inneholde nytt pakkeri. Jeg regner med at alt er i orden før nyttår, sier Karl-Alberth Hansen.