Miljøgifter kumulert i stor og gammel fisk høyt i næringskjeden er årsaken til at Fiskeridirektoratet nå har besluttet at kveiter over to meter (rundt 100 kilo) må dumpes over bord igjen, selv om de er døde når de kommer opp.

– For en yrkesfisker kan andelen kveite over to meter utgjøre 35 prosent av vekten til totalfangsten. Det er dermed betydelige kilo fisk som må dumpes, sier kveiteforsker Erik Berg ved Havforskningsinstituttet.

Taper penger

Prisen for kveite ligger på rundt 50 kroner kiloet for fiskerne. Dermed vil en kveite på 100 kilo bety rundt 5.000 kroner i tapt fortjeneste på én fisk. De siste årene er det landet rundt 3.000 tonn kveite, til en verdi av 150 millioner kroner. En betydelig del av fangsten er ifølge Berg kveite på over to meter.

– Vi frykter at fiskerne fisker mer på kveita for å kompensere for tapet, og at det dermed går ut over bestanden, sier Berg.

Berg understreker at de Havforskningsinstituttet utelukkende ser på den forvaltning av fiskeriene, og ikke har noe å gjøre med beslutninger rundt matsikkerhet.

– Vi håper at fisk som slippes ut igjen må registreres, slik får vi registrert hvor mye kveite som faktisk fiskes, sier Berg.

Sannsynlig at kveiter dør

Mesteparten av kveitene som fiskes opp er av yrkesfiskere, men det pågår også betydelig fritidsfiske og turistfiske langs kysten. Spesielt blant sportsfiskere er det vanlig å slippe fisken ut igjen. Nå er de tvunget til å dumpe trofékveita.

– Det er ikke gjort forskning på overleveslesgraden for kveite som slippes ut igjen, men vi må anta at noen dør som en følge av å ha blitt fisket opp, sier Berg.

Han mener det uvanlige med den nye praksisen er at man også skal slippe ut kveite som er død når den bryter havflata.

– Om den er halvdød bør det vurderes om den bør avlives før den slippes ut, sier Berg.

– Stopper kveitvadfisket

Daglig leder ved Torsvågbruket på Vannøya, Ola-Henrik Telebond bekrefter overfor avisen Kyst og fjord at det i perioder er et svært høyt innslag av storkveiter.

– Det varierer over året, men i den tiden de ror med kveitvad, har vi på enkeltlandinger svært høy andel storkveiter over 100 kilo. I snitt over hele året tror jeg disse utgjør rundt 30 prosent av den totale tonnasjen. Så det er ikke tvil om at hvis de innfører et fangstforbud på storkveite, så stopper de i praksis kveitvadvisket. Det vil være umulig å unngå storkveita, sier Telebond til Kyst og fjord.