Allerede under eggstadiet påvirkes et viktig protein. På den måten blir ikke laksen i stand til å produsere kjønnsceller, opplyser tromsøselskapet.

I produksjonsanlegget i Kårvika svømmer ett par tusen sterile laks som etter ett år veier rundt 300 gram.

Ingen ytre forandringer

Ifølge Helge Tveiten påvirkes fiskens evne til å reprodusere seg. Laksen utvikler ikke kjønnsceller. Hos hunnfisken blir rognposen svært liten og det dannes ikke egg. Hannfisken utvikler tilsynelatende vanlige kjønnsorganer, men har ikke spermceller.

– Vi rører ikke genene, men påvirker et protein som er nødvendig for at fisken skal kunne lage kjønnsceller, forklarer seniorforskeren som i disse dager legger fram resultatene på en stor konferanse i Kroatia.

rører ikke: Ifølge Helge Tveiten blir ikke genene berørt. I stedet påvirkes et protein som gjør at det ikke lages kjønnsceller.

Møtt med skepsis

Ifølge Nofima ble forskningen møtt med en god del skepsis da ideen ble lagt fram. Det gjorde at selskapet måtte stille egne midler til disposisjon for å få fart på prosjektet.

Etter hvert har flere samarbeidspartnere sett at steriliseringsmetoden kan løse mange av oppdrettsnæringens utfordringer.

Gode nyheter

Forskningsresultatet til Tveiten & Co er svært gode nyheter for oppdretterne.

– Ved å gjøre oppdrettslaksen steril, settes det en stopper for at rømt oppdrettslaks skal gyte sammen med villaksen og dermed ødelegge stammen.

– Dessuten vil oppdretterne unngå at laksen blir kjønnsmoden, fordi den da er betydelig mer utsatt for sykdom og får problem med å opprettholde saltbalansen i sjøen.

LES OGSÅ: Vil gjøre verdiløst reststoff fra fiskeindustrien om til verdifull bioplast

Forringes

– I tillegg forringes kvaliteten på fiskekjøttet når laksen blir kjønnsmoden. Det gjør at produktet blir mindre verdt, opplyser Tveiten.

Målet har vært å finne en ufarlig og uproblematisk metode for sterilisering av oppdrettsfisk. Nå gjenstår det å effektivisere den slik at industrien etter hvert kan behandle eggene i stor skala.