Tidligere har elever ved videregående skoler fått besøke universitetet i forbindelse med utdanningsmessen, men da bare i et par timer. Nå åpner imidlertid UiT dørene på vidt gap og inviterer til sin egen "messe" for elevene.

– Vi har fylt underetasjen i Teorifagbygget med stands fra de aller fleste studieretningene og vil i løpet av dagen kjøre flere populærvitenskapelige foredrag. Vi har også en del aktiviteter elevene kan ta del imens de er her, slik som for eksempel besøk ved Ferdighets- og simuleringssenteret til Universitetssykehuset Nord-Norge. Der kan de blant annet få prøve seg på førstehjelp og hjertestart, forteller markeds- og kommunikasjonsrådgiver ved UiT, Stine-Marie Andreassen.

LES OGSÅ: UiT-studenter vant amerikansk forskningspris

Ifølge Andreassen var den gamle ordningen svært begrenset.

– For det første var det knapt med tid og for det andre var besøket organisert som et større foredrag. Det er ikke bare-bare for en videregående elev å rekke opp hånden og spørre om noe man lurer på i en sånn setting. Vi så derfor viktigheten av å gi dem litt alenetid med studenter og ansatte – da får man et mye bedre innblikk i hva studiene går ut på og hvordan studiehverdagen er, forklarer hun.

Krystallklart studievalg

Klokken 09.30 var standområdet allerede fullt av nysgjerrige ungdommer. Blant dem Marianne Westgård (18), Kristin Hamnvik (17) og Henriette Strømsbukt (17), som alle går på Nordkjosbotn videregående skole. De har funnet veien til fysioterapeutene.

– Jeg har hatt lyst å studere fysioterapi siden jeg var 12 år gammel. Jeg har selv gått mye til fysioterapeut i løpet av årene og ser hvor mye man kan utrette for enkeltmennesker gjennom studiet. Det handler også litt om at jeg mener mosjon er bedre enn medisinering for å lindre plager, forteller Westgård.

Hun har tidligere vært på utveksling, og der falt hun i tillegg pladask for anatomifaget.

– Jeg ble veldig interessert i skjelett og muskulatur, så det passer jo egentlig veldig bra, sier hun og ler.

Venninnene er imidlertid ikke like krystallklar på studieretning ennå.

– Jeg aner ikke hva jeg skal velge. Det er egentlig veldig fint å få komme hit og bli litt bedre kjent med fagene. Når man bare leser om dem på nett, blir det veldig overflatisk og litt sånn vagt, sier Hamnvik.

Både hun og Strømsbukt har så langt fattet interessen for tannpleier- og tannlegestudiene.

– Men ingenting er bestemt ennå, sier Strømsbukt.

Idrett eller ingeniørfag

TIL-aktuelle Andreas Berntsen Løvland (17), som går på Nordkjosbotn videregående skole, var også til stede på den åpne dagen. Han og vennegjengen har latt seg fascinere av en robotarm som skriver det den får beskjed om av ungdommene.

AUTOMASJON: Franz Ingebrigtsen (17, fra venstre), Ingeborg Hanssen (16), Remi Hansen (17) og Andreas Løvland er nysgjerrige på automasjonsstudiet. Her forklarer førsteamanuensis Anne Mai Ersdal hvordan helikopterrotorer stabiliseres.

– Hvilke jobber kan jeg få dersom jeg velger automasjon, spør Løvland.

– Det er veldig bredt, sammenlignet med for eksempel profesjonsutdanninger. Automasjon er en del av nesten all industri og teknologi i dag. Man kan for eksempel jobbe innen petroleumsnæringen eller med droneteknologi og satellitter på KSAT, svarer førsteamanuensis Anne Mai Ersdal ved institutt for ingeniørvitenskap og sikkerhet.

LES OGSÅ: Tromsømann til topps i Forsker Grand Prix

Til iTromsø forteller 17-åringen at det for ham står mellom Idrettshøgskolen eller ingeniørutdanning.

– Sånn er det når man driver med idrett. Man må velge, sier han.