Etter publikumssuksess og utsolgte forestillinger på Dansens Hus i Oslo, får tromsøpublikummet nå sjansen til å oppleve den spesielle forestillingen.

Handler om livet

I «Pust» forenes samtidsdans, elektronisk musikk, installasjonskunst og tekst, med Liv Hanne Haugen (dans, vokal og tekst), Per Martinsen (musikk og utøver) og Lawrence Malstaf (installasjon, lys og utøver) både i og utenfor en kjempestor oppblåsbar tekstilboble. Teksten er skrevet av Vibeke Thorp og handler om miljøet.

FLEKSIBEL: Den oppblåsbare bobla i tekstil byr på mange muligheter for både publikum og skuespillere.

– Forestillingen handler om livets opprinnelse, hvordan ozonet dannes og livet i havet beveger seg opp på land. Jeg danser blant annet en kokolitofor, en kjempeviktig alge, og planktonet emiliania huxleyi som er kjempeviktig for livet i havet, sier Liv Hanne Haugen.

Førstkommende lørdag og søndag pustes det igjen liv i den kjempestore bobla. Det skjer i gymsalen på Kongsbakken videregående skole. Inni bobla på 18 ganger 13 meter, og fem meter høyde, er det plass til maksimalt 50 tilskuere.

Kunstner Lawrence Malstaf beroliger med at bobla er laget av flammehemmende stoff og at den har fire nødutganger. Forestillingen foregår både i og utenfor bobla, og publikum får utdelt ballong for å sitte eller støtte seg på.

– Det gir en kollektiv opplevelse med oss tre og publikum sammen. Ingen forestilling blir lik, sier Malstaf.

Fra «Tygg» til «Pust»

«Pust» er en videreføring av forestillingen «Tygg» som Haugen Produksjoner lagde i 2013. Da danset de det å tygge og om hva som skjer med maten i fordøyelsessystemet. Nå er det lungene som står i fokus.

– Puste er det første vi gjør når vi fødes og siste vi gjør før vi dør. Hvordan vi puster, sier noe om deg. Den er viljestyret og skjer automatisk. Vi puster alle inn den samme lufta. Gjennom forestillingen prøver vi å fange det magiske ved å være i live, sier Liv Hanne Haugen, som både danser inni og oppå bobla, også når den er oppblåst.

FULLE HUS: «Pust» trakk fem full hus av totalt seyv forestillinger på Dansens Hus i Oslo.

Del av Insomniafestivalen

For musiker Per Martinsen er det spennende å være med både på og i forestillingen. Han har satt musikk til «Pust» og spiller live på en modulær synth.

– Jeg har pusta i 50 år, men ikke tenkt spesielt over det. Jeg liker analogien med å gå inn i en biosfære om det som skjer i verden. Jeg synes det er stilig å fokusere på pust, oppmerksomheten om det har jo eksplodert i forbindelse med yoga.

«Pust» er også en forsmak på Insomniafestivalen som arrangeres neste uke.

– Det er fint å se hvordan festivalen strekker seg mot andre uttrykk, og jeg liker godt den bredere tilnærmingen til elektronisk kunst og kultur, sier Martinsen.

Se flere bilder øverst i saken!