Det 5.520 kvadratmeter store friområdet ligger rett ved lysløypa, nordøst for Prestvannet. I sommer ble parsellen som var eid av Statsbygg lagt ut for salg med en prisantydning på 700.000 kroner.

SOLGT: Det rosa området på grunnkartet ble kjøpt av private fra Statsbygg. Parsellen er på 5,5 mål.

La inn bud

– Stor tomt på Myreng, regulert til boligtomt i reguleringsplan fra 1971, men i kommuneplan fra 2012 er området lagt ut som grøntareal. Parsellen ligger på toppen av øya med Nordlysobservatoriet/Spacetech som nærmeste nabo i vest. Skiløypa går like ved tomtegrensa. Prestvannet og Charlottenlund ligger like ved, sto det i prospektet Eie Tromsø la ut.

Kommuneplanen det vises til er egentlig kommuneplanens arealdel for 2017-2026 som ble vedtatt 29. mars i år.

LES OGSÅ: Mener høyhusvedtak i Vestregata er ugyldig

Ifølge kjøpekontrakten mellom Statsbygg og de to familiene, er salgssummen på 1,5 millioner kroner. Kommunen prøvde også å kjøpe tomta.

– Kommunen har forholdt set til at dette er et friområde og har gitt tilbud under forutsetning at det er regulert til friområde. Vi erverver friarealer for å sikre allmennheten tilgang til arealene, sier Marianne Knapp, leder for eiendomskontoret.

Stiller spørsmål

Prosjektleder Henrik Romsaas viser til at prisen for friareal er på mellom tre og fem kroner per kvadratmeter.

– Når statlige eiendommer innenfor markagrensa legges ut for salg, kan det stilles spørsmål ved om hvorfor ikke kommunen får forkjøpsrett. Vurderingen som var gjort var at forkjøpsretten ikke kom til anvendelse, sier Romsaas.

Også Knapp stiller spørsmål ved Statsbyggs praksis for avhending av eiendommer.

– De pålegges å legge det ut på det åpne markedet. Vi er spørrende til hvorfor staten opererer slik, men blir bare henvist til å by på eiendommene.

Friområde i fremtiden

Etter at kjøpet av friområdet var i boks, søkte de to familiene i august kommunen om fradeling av tomta. De viste til at formålet var å gjøre «juridiske og økonomiske forhold knyttet til eiendommene sikrere og enklere».

I et vedlegg til søknaden skriver de at de har bodd henholdsvis 14 og 24 år ved friområdet de kjøpte, og at de vil at det skal forbli et friområde.

– Vi ønsker å sikre at området også i fremtiden skal være friområde og grøntareal i forlengelsen av kommunens grønne lunge på Tromsøya. Da eiendommen ble lagt ut for salg, fryktet vi at en næringsaktør skulle erverve området med sikte på omregulering, med påfølgende utbygging og kommersiell virksomhet.

LES OGSÅ: Vil bygge 704 boliger i nytt felt på fastlandet, men Fylkesmannen fremmer innsigelse

Én måned etter at søknaden ble sendt, foreligger vedtaket om at fradelingen er godkjent. I vedtaket vises det til at eiendommen i reguleringsplan er avsatt til boligformål, mens den i kommuneplanens arealdel er innenfor hensynssone for friluftsliv.

– Arealene kan ikke nyttes til annet enn friluftsliv uten samtykke fra Staten ved Miljødirektoratet, heter det i vedtaket.

Ifølge arealplanlegger Roy Fossum i Byutvikling er dette et eksempel på sprik mellom reguleringsplanen fra 1971 og den nyere kommuneplanens arealdel. Selv om sistnevnte viser friområde/grønn struktur, oppheves ikke den gamle reguleringsplanen.

– I prinsippet gjelder begge planene, men ved motstrid vil nyeste plan gjelde foran eldre plan, sier Fossum.

Vil ikke tillate boliger

Leder for byutviklingskomiteen, Brage Larsen Sollund (Ap), mener friområder bør være i offentlig eie, men at det viktigste er at statusen som friområde opprettholdes. Så lenge dagens politiske regime sitter med makten, er det uaktuelt å tillate boligbygging her.

FORSØKTE: – Vi ønsker også å erverve områder for å sikre dem for ettertid, noe vi også forsøkte uten å nå frem, sier Brage Larsen Sollund.

– Vi utøver vår sikring av friområdet på to måter, den viktigste er som reguleringsmyndighet gjennom kommuneplaner. Det har vi gjort også i dette tilfellet og vi ville ikke tillatt boliger her. Vi ønsker også å erverve områder for å sikre dem for ettertid, noe vi også forsøkte uten å nå frem. Vi kan ikke hindre Statsbygg i å selge slike områder også i det åpne markedet, men vi kan ikke være prisdrivende i slike prosesser, sier Sollund.

iTromsø har ikke fått svar på henvendelsen til den ene tomtekjøperen, mens den andre har svart følgende:

– Vi er godt fornøyd med kommunens raske behandling av saken og har ikke noe mer å tilføye ut over vår søknad.

Tomta ved Prestvannet er ikke den eneste Statsbygg skal selge. Ovenfor Åsgårdveien er et annet friområde til salgs.

– Hvorfor selger Statsbygg disse tomtene, hvorfor kunne dere ikke fortsette som eiere av friområdene?

– Statsbygg selger parseller som faller utenfor vår kjernevirksomhet, som er utleie til statlige etater. Vi har ryddet i porteføljen og derav salg av nevnte eiendommer. I henhold til avhendingsinstruksen må disse selges i markedet, skriver regiondirektør Kathrine Julin Pettersen i Statsbygg i en epost.

Veiareal til salgs

Ifølge eiendomssjef Jan Peter Eidsmo i Statsbygg har de nok en eiendom ovenfor Åsgårdveien, mellom Holtsneia og Bamsestien, som snart skal selges. Den er også regulert til friområde i kommuneplanens arealdel.

– Dette er et veiareal (snuplass) som også ligger i enden av Bamsestien, skriver Eidsmo i en epost.