– Hvis vi skal kunne fortsette å ha Kysten som et arbeidssted for oss, makter vi ikke å betale så mye for parkering i tillegg.

60 kroner dagen

Det heter det i et brev til fylkesrådet i Troms, signert Marit Landsend, Torunn Ovanger og Irene Rasmussen på vegne av de rundt 40 kunstnerne som er leietakere på Kysten.

AVGIFTSPARKERING: Parkeringsautomaten ved Troms fylkeskultursenter (Kysten) har stått tildekket i to år. Årsaken er at leietakerne på fylkeskultursenteret også protesterte høsten 2015 mot avgiftsparkering, men den ble da lagt på is inntil videre. Foto: Kjetil Vik

– Vi vil ikke si noe før vi har fått svar fra fylkesrådet, sier Marit Landsend til iTromsø.

10. oktober fikk kunstnerne e-post om at det fra 1. november 2017 innføres parkeringsavgift ved Troms fylkeskultursenter.

Avgiften blir 60 kroner per dag for leietakere på Kysten, som betyr ekstra utgifter på 1.200 til 1.800 kroner i måneden.

Kysten er fantastisk

Kunstnerne viser til at mange har tunge materialer, kasser og utstyr som må fraktes, og at de derfor er avhengige av bil for å utføre sitt arbeid.

Dessuten har mange flere jobber ved siden av kunsten som gjør dem avhengige av bil for å kjøre mellom jobbene.

– Samfunnet trenger kunstnere, Troms fylkeskommune må se på det som et kulturpolitisk tiltak; å gjøre det mulig for oss å drive med kunst. Dette har de også gjort ved å etablere Kysten for 23 år siden. Kysten er fantastisk, og har vært en bærebjelke for oss kunstnere i alle disse årene, heter det i brevet.

Kan ikke sammenlignes

Ifølge kunstnerne viser levekårsundersøkelsen fra 2015 at billedkunstnere hadde en snittinntekt på 89.000 kroner i året fra kunstnervirksomhet.

Kunstnerne tjente ni prosent mindre i 2013 enn i 2006, men i samme periode gikk snittlønna for folk flest opp med 23 prosent.

– Dette er dramatisk og tankevekkende. Det går ikke an å sammenligne oss med lærere og kontoransatte, folk i vanlig fast arbeid, med fast inntekt, skriver kunstnerne til fylkesrådet.

Ikke første gang

Det er ikke første gang kunstnerne protesterer mot fylkeskommunen. Da husleia skulle økes, skjedde det til store protester.

Protester ble det også da fylkeskommunen innførte avgiftsparkering ved fylkeskultursenteret høsten 2015. Det ble gjort for å få slutt på snikparkeringen fra beboere i området, og det ble satt opp parkeringsautomat og skilt med teksten «parkering kun tillatt mot avgift».

Det endte med at parkeringsautomaten ble tildekket, men 1. november kan plasten bli fjernet.