Are Wiig (58) er langt fra noen skårunge. Helt siden han var guttunge har han seilt, og opp gjennom årene har han krysset det fleste farvannene rundt Norge – og sågar seilt alene over Atlanterhavet fra England til USA.

Slo seilerrekord

Den siste uka har han nok en gang vært å finne ved en rorkult, på 32-foteren Olleanna.

– Jeg seilte ut fra Lindesnes og kom fram til Nordkapp syv døgn og én time senere. Det er ny rekord, forteller Wiig da iTromsø treffer ham i gjestehavna i Tromsø sentrum torsdag formiddag.

Wiig har seilt helt alene, så det er en solid rekord for ensomseilere. Men det er også rekord for alle typer manuell seiling.

– Jeg slo rekorden for båter med mannskaper også, sier Wiig fornøyd.

Seilte i kuling og storm

Nå skal sant sies: Wiig har hatt flaks med været på turen nordover.

LES OGSÅ: Dave (37) har «syklet» fra Kirkenes til Tromsø, men ferden stopper ikke her (for abonnenter)

Helt fra han la ut rundt Stadlandet så har han hatt god vind i riktig retning, forteller han.

– Jeg har hatt stiv kuling og liten storm i ryggen, så det har gått nokså fort nordover. Da jeg passerte Lofoten, fikk jeg også hard vind i ryggen, legger han til.

FLOTT SEILING: På turen nordover har Are Wiig hatt flaks med været. Kraftig nordlig vind har gitt ham rekordfart fra Lindesnes til Nordkapp.

Wiig har ikke hatt autopilot eller andre teknologiske hjelpemidler med seg.Han har derfor gått ganske langt fra land på tur nordover.

– Jeg har da kunnet bruke såkalt vindror og kunnet sove innimellom, forteller han.

"Treningstur"

Turen nordover på i overkant av syv dager er bare en brøkdel av seilasen han planlegger neste år.

– Da skal jeg seile jorda rundt alene i regattaen Golden Globe Race for eldre type båter, avslører Wiig.

Det er ingen i Norge som har gjennomført en ensomseiling rundt jorda uten bistand eller stans. Wiig håper på å bli den første.

LES OGSÅ: Vant to Flax-millioner på mobilen: Geir Jonny Hansen (54) oppfylte seilbåtdrømmen (for abonnenter)

Turen mellom Norges sørligste og nordligste punkter er derfor bare som trening å regne.

– Jeg har tatt turen for å teste båten. Det er en fin og robust båt for ensomseiling i tøffere vær, påpeker 58-åringen.

LANGT FRA LAND: Are Wiig har holdt seg klar av kysten og gått langt ut fra land. –Da har jeg kunne seile med vindror, og fått anledning til å sove litt innimellom.

Jorden-rundtseilasen er planlagt til å vare i cirka ett år. Blant annet beregner han å seile i noen av verdens røffeste havområder – i Syd-Ishavet.

– Jeg kommer til å være i "The roaring 40-ies" og seile rundt Sydpolen i fire måneder, forklarer Wiig.

Solgte huset

For å få råd til å seile jorda rundt, og til å forberede båten for seilasen, har Wiig vært nødt til å gå til drastiske skritt.

– Det var faktisk kona som regnet ut at det ikke ville gå rundt, så vi solgte huset vårt og kjøpte et mindre. Du kan si at den største sponsoren min er kona, sier Wiig med en latter.

For øvrig finansierer han turene med hjelp av sponsorer av klær, seil og andre materialer. Han har jobbet lenge i båtbransjen og har en god del kjenninger som bistår. Dessuten så crowdfunder han seilasen via sin blogg.

Ikke redd

Wiig sier at han ikke er redd for å legge ut på omfattende alene-seilaser, til tross for hardt vær.

– Jeg er trygg ombord i båten. Det er en båt som jeg er komfortabel med i den type vær jeg har vært utsatt for, sier han.

Det er andre ting han frykter for mer enn sin egen sikkerhet.

– Det vil ganske sikkert komme tilfeller der jeg angrer på at jeg la ut på jorden-rundtseilingen. Det er lang tid jeg skal være borte, sier han.