I et brev til kommunen, sier avdelingsleder Jonny Magne Nilsen at det som er avdekket er så utbredt og alvorlig at det kan få store konsekvenser ved en eventuell brann.

Fanget opp

Videre stiller Nilsen spørsmål om hvorfor ikke kontroller er gjennomført i byggeprosessen, da flere av avvikene er åpenbare og burde vært fanget opp underveis.

avklarende svar: Avdelingsleder Jonny Magne Nilsen i Brann og redning er fornøyd med at entreprenøren har dokumentert forhold og allerede er i gang med utbedringene.

– Her vil jeg poengtere at de forhold som Brann og redning har avdekket, foregikk ved hjelp av stikkprøver. Ut fra det forventes det at det blir foretatt en fullstendig gjennomgang av samtlige bygg og at kontrollen gjennomføres av en uavhengig part, sier Jonny Magne Nilsen.

Mange avvik

I sitt brev, som er sendt til byggesak i kommunen, sier avdelingslederen blant annet følgende om de avvikene som er funnet:

• Manglende tetting i brannskillende bygningsdeler.

• Flere steder er det brukt brennbare lister i såkalte brannsluser som burde vært i betong.

• Noen blokker fremstår uten brannmotstand mellom parkeringskjeller og trapperom.

• I tillegg nevnes en rekke feil og mangler rundt branntekniske installasjoner og hvordan garasjeportene skal kunne være rømningsveier ved et strømbrudd.

Ble kontaktet

Jonny Magne Nilsen sier at Brann og redning ble kontaktet av beboere som var engstelige over deler av konstruksjonene i blokkene.

– Ut fra det foretok vi våre stikkprøver og informerte kommunen om våre funn.

I ettertid er det også avholdt et møte hvor alle parter var representert. Etter å ha fått dokumentert det meste og fått avklarende svar, er det meste på plass i forhold til brannsikkerheten i området.

Vært i dialog

Kjetil Brekmo i byggesaksseksjonen sier at partene – Brann og redning, kommunen og Consto AS som entreprenør – har hatt det første møtet.

– Vi har bedt Consto om en skriftlig kommentar og dokumentasjon på at utbedringer er foretatt.

– Her skal det også sies at Consto har tatt påleggene fra Brann og redning alvorlig og er allerede i gang ned å rette opp feilene, sier Brekmo.

Ingen fare

Regiondirektør Ronny Bøckmann i entreprenørselskapet sier at det som brannetaten har påpekt ikke betyr at det er farlig å bo på Vangberg.

– De fleste avvikene i tilsynsbrevet har vi svart på eller dokumentert. Andre er i ferd med å bli utbedret slik at de blir forskriftsmessig, sier Consto-sjefen.

LES OGSÅ: Får penger til brannsikring av byens eldste kirke

Er på saken

Jørn Bjørnhaug er styreleder i sameiet. Han sier følgende på telefon fra Frankrike:

– Jeg er kjent med brevet fra Brann og redning og har forstått at både utbygger og entreprenør er på saken.

– Videre var de branntekniske avvikene som er påpekt ikke kjent for styret – til tross for at enkelte beboere har reagert og tatt saken videre til ansvarlig myndighet.

– Men uansett anser vi dette som en sak for entreprenøren, sier Jørn Bjørnhaug som likevel vil be om en orientering når alt er utbedret.