Tross et spennende og innholdsrikt liv fantes det kun én biografi om Leonhard Seppala. Den ble skrevet på engelsk av en venn av ham da han var 52 år.

Det har Tromsø-forfatter Nina Kristin Nilsen nå gjort noe med. Hun har skrevet biografien «Sepp».

– Det overrasket meg litt at det ikke fantes en moderne biografi om ham. Leonhard ble født i Skibotn, og vokste opp i Skervøy så jeg tror han og oldeforeldrene mine kjente til hverandre. Etter alt dette arbeidet med historien hans har jeg definitivt fått et forhold til ham, forteller Nilsen.

GODT MOTTATT: «Sepp» har vært ute i en måned allerede. Forfatteren er veldig fornøyd med mottakelsen så langt.

Fem år med arbeid

Nilsen vokste opp i Tromsø, men flyttet herfra da hun var 19 år for å gå på skole. Siden da har hun studert til å bli landmåler, kjemiingeniør og HMS-rådgiver.

Nilsen har brukt fem år på å skrive boka, mesteparten av tiden forteller hun gikk til å samle informasjon.

– Jeg har jobbet med historien til Leonhard i mange år nå. Jeg vil si at det bare er rundt 20 prosent av alt stoffet jeg har som direkte er med i boka, men man må kjenne en historie veldig godt for å kunne fortelle den på en sånn måte, sier hun.

PUSLESPILL: Nilsen forteller at hun brukte flere år på å skrive boka, der mesteparten av arbeidet gikk til å samle informasjon.

Og skal vi tro forfatteren har det vært mye å henge fingrene i.

– Det har vært et puslespill, det å måtte kryssjekke detaljer i hans liv med store hendelser i historien. Da Amundsen gikk gjennom Nordvestpassasjen, luftskipet Norge og ulike andre veldig kjente hendelser også har han sin egen historie oppi alt det, det er veldig spennende.

Var med i serumsløpet til Nome

Seppala flyttet opprinnelig til USA i 1900 for å bli gullmillionær. Da Amundsen planla å legge ekspedisjonen til nordpolen via Alaska ble det Seppalas oppgave å trene opp hundespannet han skulle bruke.

– Han trente opp hundespannet, men Amundsen avlyste ekspedisjonen og brukte ikke hundespannet likevel. Det ble starten på Leonhards karriere som hundekjører, og det er jo det han er mest kjent for.

LES OGSÅ: Nå har Christine og Ingun skrevet bok om denne sentrumsgata

Og hundekjøringen brakte med seg mer enn konkurranser for Seppala.

– Da det lille gullgraversamfunnet Nome ble rammet av difteri var det ikke mulig å komme seg dit med båt eller fly på grunn av vinterværet. Da var det 20 hundekjørere som lagde en stafett av det og kjørte fra kyst til kyst i snøstorm og vind med livsviktige medisiner. Reisen ble fulgt av landsdekkende aviser hele veien. Til og med Universal har laget en film om serumsløpet, og oppkalte den etter en av Leonhards hunder, Balto, forteller Nilsen.

Videre forteller hun at Balto faktisk ikke var med i Seppalas spann, men at han ble brukt av en annen hundekjører som fikk bruke noen av hundene Seppala ikke ville bruke selv.

Intervjuet av Vi menn

– Boka har vært ute en måneds tid nå. Den er fortsatt relativt ny, og jeg er jo en helt ukjent forfatter, men den har fått en veldig fin mottakelse så langt, og jeg har fått mange gode tilbakemeldinger, sier Nilsen.

LES OGSÅ: Forfatter Roy Jacobsen snakker ut om tiden sin i Tromsø: – Jeg har mange gode minner herfra (for abonnenter)

Hun har blant annet vært på radio med boka tre ganger. Nå har også Vi Menn snappet den opp.

– Vi Menn skal lage en lengre reportasje om Seppala i et nummer som kommer nå før jul. De hadde vært et mye mer seriøst ukeblad for menn om de fjernet den halvnakne damen de alltid har med, men det er artig at de vil skrive om Seppala, han var selv intervjuet av bladet i 1963, avslutter forfatteren.