Sist lørdag skulle jentene på shopping. Koseturen tok imidlertid en brå vending da 59-åringen ble akutt dårlig. Men i stedet for å kjøre Wenche Hanssen hjem, satte Ingrid Johannessen kursen mot sykehuset og akuttmottaket. Det reddet livet til venninnen.

Varslet vennene

«Ja, i dag tenke æ på korr heldig æ e som bor i Tromsø korr vi har et effektivt og meget profesjonelt helsetilbud på UNN. Æ tenke på korr masse, flotte venna æ har rundt mæ og korr heldig æ va i går.»

Slik startet meldingen som Wenche Hanssen la ut på Facebook. I klartekst fortalte hun om hjerteinfarktet sist lørdag. Hadde 59-åringen gjort som hun pleier – dra hjem, ta en Paracet og hvile litt på sofaen – hadde hun ikke overlevd.

Sto om ti minutt

GOD FORM: Wenche Hanssen sier at hun er i god form og i aktivitet nesten daglig. Derfor kom infarktet som en overraskelse.

– Det sto om ti små minutt. Legene på UNN var tydelige på at min venninnes avgjørelse reddet livet mitt.

Dramaet startet egentlig i sommer. Da fikk også Wenche Hanssen smerter i brystet og ble hentet i ambulanse. Legene konstaterte at hun hadde en betennelse i spiserøret og at det kunne være årsaken.

– Etter det har jeg vært plaget, slapp og hatt behov for å hvile. Men fordi legen stilte en diagnose og jeg hadde god lunge- og hjertekapasitet, slo jeg meg til ro.

Handleturen

59-åringen forteller at hun var litt uvel før venninneturen til Jekta. Likevel dro de og koste seg i 2-3 timer.

– Underveis ble jeg verre og vi tok en pause på en kafé. Da vi bestemte oss for å dra hjem, kjørte jeg til tross for smertene, forteller Wenche Hanssen.

Ektemannen til Ingrid Johannessen har hatt to hjerteinfarkt. Derfor kjente hun igjen symptomene og kommanderte til slutt venninnen til å stoppe.

Rett til akutten

– Jeg måtte skjære igjennom. Wenche ville – som vanlig – hjem for å slappe av. Men det var ikke aktuelt. I stedet ba jeg henne ringe 113 og fortelle at vi var på vei.

Fra det øyeblikket venninnene ble tatt imot med båre på utsiden av sykehuset til Wenche var operert, gikk det knappe to timer.

– Det forteller alt om hvor alvorlig situasjonen var. I dag er jeg glad for at sto på mitt, sier 61-åringen.

Infarkt i sommer

TAKK: Et klapp på skulderen som en takk for livet. – Jeg hadde ikke sittet her hadde det ikke vært for Ingrid, sier 59-åringen.

Etter endt inngrep fikk Wenche Hanssen vite at problemene hun hadde sist sommer, skyldes et infarkt.

– Jeg velger å stå fram for å fortelle mine medsøstre at det ikke er noen god løsning å legge seg på sofa når ubehaget skyller inn over deg. Det er heller ingen løsning å ta en Paracet, slår tromsøkvinnen fast.

Symptomene

Etter tre døgn på UNN, ble hun sendt hjem.

På sykehuset ble det konstatert én fullstendig tett åre inn til hjertet. Den ble åpnet og stent satt inn. Om symptomene før infarktet, ramser Wenche Hansen opp følgende:

• Fikk pustebesvær.

• Ble kvalm.

• Armene føltes tunge.

• Smerter i brystet.

• Ubehag i halsen med påfølgende smerter i kjeven.

Stresset masse

VENNINNENE: De har holdt sammen i tykt å tynt – også da det sto om liv.

Wenche Hanssen er ikke i tvil om at infarktene ble utløst av stress. Legene forklarte også at kvinner har andre symptomer før et infarkt enn menn.

– I perioder kokte det rundt meg – både familiært og på jobben. I stedet for å ta det med ro og lytte til signalene, fortsatte jeg i samme spor.

Sånn sett råder 59-åringen jenter til å lytte til signal fra kroppen.

– Vær mindre tøff og ta heller en sjekk for mye enn for å la være.

PCI-debatten

Tromsøkvinnens dramatiske hendelse inntraff midt i den opphetede PCI-debatten.

– Når jeg ser på hvor nært jeg var døden, er det merkelig at legene kjemper mot et PCI-senter i Bodø. Hadde en kvinne der blitt utsatt for det samme som meg, hadde det fått et tragisk utfall.

– Derfor er min bønn – og råd – at Helse Nord straks starter spesialiseringen av flere leger slik at både Bodø og Hammerfest kan få tilbudet. Det er livsviktig, understreker Hanssen.

Enorm utvikling

– Jeg ser også hvor enorm utviklingen har vært siden jeg selv jobbet på hjertekirurgen på det gamle Regionsykehuset på Strandveien. Da ble en hjerteoperert holdt i sengen i ukevis. I dag åpnes en tett åre i løpet av minutter – med lokalbedøvelse. Og er du heldig, kan du – som meg – følge hele inngrepet på en TV-skjerm.

Starte opptreningen

En liten uke etter hjerteoperasjonen føler Wenche Hanssen at hun er på bedringens vei.

– Jeg er kvikkere enn på lenge. Kroppen spiller på lag for første gang på lenge.

Venninnene forteller at de i årevis har gått turer minst fem ganger i uken. Som regel 1-2 timer hver gang.

– I tillegg gikk jeg til og fra jobb på Sør-Tromsøya sykehjem. Derfor var jeg i fysisk god form da infarktet kom. Og jeg så aldri på meg selv som en som var i faresonen.

– Alt i alt har jeg vært heldig. Veldig heldig, sier Wenche Hanssen smilende til Ingrid Johannessen. Og med ett vennlig klapp på skulderen, viser 59-åringen at hun er takknemlig for at venninnen "slo i bordet" og gjorde det hun gjorde.