Konklusjonen fra i juli kommer i forbindelse med Kulturdepartementets høring om ny lov for Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn. I den forbindelse har Lovavdelingen i Justisdepartementet gitt en tolkningsuttalelse om «§§ 16 og 116 – Opplysningsvesenets fonds (OVF) – eierspørsmålet og Grunnloven».

Eier ikke OVF

Lovavdelingen mener grunnlovsbestemmelsene i forbindelse med stat-kirkereformen i 2012 ikke gir holdepunkter for at Den norske kirke blir eier av OVF som en direkte følge av at kirka ble et selvstendig rettssubjekt fra 2017.

– Vi kan etter dette ikke se at Den norske kirke kan anses som eier av OVF som en konsekvens av at den etter 1. januar 2017 er kommet i posisjon til å eie. Vår konklusjon er at staten har eiendomsretten til Opplysningsvesenet fond, skriver Lovavdelingen i Justisdepartementet i sin tolkningsuttalelse.

Erstatter tre lover

Kulturdepartementet har bedt lovavdelingen bistå i forbindelse med spørsmål om hvem som i fremtiden bør eie og råde over den formuesmassen som i dag betegnes som «Opplysningsvesenets fond» (se faktaboks).

Bakgrunnen er at Den norske kirke ble omdannet til et eget rettssubjekt fra årsskiftet. I tillegg vurderer departementet endringer i organiseringen og styringen av OVF, og arbeider med en helhetlig lov for alle tros- og livssynssamfunn og finansieringsordninger for Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn. De tre gjeldende lovene; kirkeloven, trossamfunnsloven og livssynssamfunnsloven foreslås opphevet og erstattet av en felles lov.

Viser til høringsnotat

Siden saken er på høring ønsker Kulturdepartementet ikke å kommentere den nå.

– Kulturdepartementet har nylig sendt på høring forslag til en ny, felles lov for tros- og livssynssamfunn, hvor også lovbestemmelser om Den norske kirke inngår. Høringsnotatet omtaler blant annet Opplysningsvesenets fond og Lovavdelingens uttalelse. Vi viser til høringsnotatet, hvor det også fremgår at departementet vil utarbeide en stortingsmelding om fondet, opplyser departementet i en e-post.

Flere spørsmål

Ifølge høringsnotatet har eierskapet til OVF lenge vært omstridt, og viser til lovavdelingens konklusjon om at staten har eiendomsretten.

– Sentrale spørsmål i meldingen vil blant annet være om fondet i sin helhet bør overføres til Den norske kirke, om fondets eiendommer bør fordeles på staten og Den norske kirke og om fondets finanskapital bør brukes for istandsetting av kirkebygg. Også spørsmålet om å oppheve eller endre Grunnloven § 116 vil bli drøftet i meldingen, heter det i høringsnotatet.

Ingen endring

Ifølge direktør i Opplysningsvesenets fond, Ole-Wilhelm Meyer, får uttalelsen fra lovavdelingen ingen betydning for dem.

– Foreløpig betyr det ingen endring i våre formål og oppgaver. Vi forholder oss til Grunnlovens paragraf 116 og en særlov som setter rammer for vår virksomhet, sier Meyer.

SOM FØR: Direktør Ole-Wilhelm Meyer i Opplysningsvesenets fond sier lovtolkningen ikke endrer på jobben de gjør. Foto: Erik Five Gunnerud/Ovf

Stortingsrepresentant for SV i Troms, Torgeir Knag Fylkesnes, har tidligere tatt til orde for at eiendommene til OVF overdras til kommunen.

– Jeg er glad for lovavdelingens konklusjon. Jeg ser gjerne at staten overtar eiendomsmassen til OVD, det gjør veien til kommunene kortere.

Juridisk nøtt

I Tromsø eier OVF Folkeparken og Telegrafbukta. Etter at kommunestyret i vår vedtok å regulere begge til friområder, reagerte OVF med å erklære planen ugyldig som følge av myndighetsmisbruk.

FRIOMRÅDER: Tromsø kommunen ønsker å overta Folkeparken og Telegrafbukta for å sikre de som friområder for byens befolkning. Illustrasjon: Google Maps

Fylkesnes mener Stortinget bør bringe saken inn for Høyesterett.

– Det er ei komplisert juridisk nøtt. Stortinget har mulighet for å bringe saken inn for Høyesterett, for å få en vurdering om hvordan saken står i en eventuell tvist. Dette er virkelig en ordning som er utgått på dato. Hele Lyngen sentrum betaler maksimal festeavgift, som gjør at kommunen har økonomiske problemer. Hele Karlsøya er eid av OVF, sier han.

SOM FØR: Direktør Ole-Wilhelm Meyer i Opplysningsvesenets fond sier lovtolkningen ikke endrer på jobben de gjør. Foto: Martin Lægland