Med bakgrunn i iTromsøs avsløring i oktober om at Visit Tromsø ga sin egen styreleders selskap en kontrakt på rundt 200.000 kroner i forbindelse med prosjektet "Tromsø som bærekraftig reisemål", stilte Stein en rekke spørsmål til ordføreren under tirsdagens formannskapsmøte.

Blant disse var det mest sentrale spørsmålet: Om ordføreren har tillit til styreleder Monica Lyngh i Visit Tromsø.

– Det korte svaret er at ordføreren er kraftig misfornøyd med måten selskapet har håndtert denne saken på. Det har vært en direkte tildeling av oppdrag som er så stort at det ikke burde ha skjedd, fortalte Røymo.

FIKK KONTRAKT: Styreleder Monica Lynghs (bildet) selskap Profio fikk en kontrakt verdt rundt 200.000 kroner fra Visit Tromsø. Lyngh har selv ikke vært involvert i behandlingen har nestleder Harriet Willasen opplyst til iTromsø.

Lyngh ble i 2015 valgt inn som styreleder under en generalforsamling i Visit Tromsø etter forslag fra byråd Vanja Terentieff. Det resulterte i at Herman Kristoffersen ble kastet, selv om han var forespeilet rollen fra valgkomiteen.

– Ugreit

Tromsø kommune eier 16,7 prosent av Visit Tromsø, i tillegg eier Tromsø Havn en tilsvarende andel.

– I går hadde jeg møte med de fleste eierne. Der er vi enig om at vi er nødt til å gå inn i Visit Tromsø og gjøre et tilleggsvedtak i vedtektene på at styremedlemmer og styreleder ikke skal ha andre oppdrag for selskapet enn det de har gjennom sitt verv i styret, uttalte Røymo.

Blant de sentrale prinsippene i Tromsø kommunes eierskapsmelding er nettopp at styremedlemmer ikke har anledning til å ta andre oppdrag fra selskapene de er med å styre. Men siden Visit Tromsø er et aksjeselskap med flere eiere er ikke eierskapsmeldingen gjeldende.

VIL ENDRE VEDTEKTER: Ordfører Kristin Røymo vil endre vedtektene i Visit Tromsø slik at styremedlemmer ikke kan tildeles oppdrag utenfor vervene sine.

Røymo understreker at det er på det rene at selskapet ikke har gjort noe ulovlig.

– Men det begrenser ikke min vurdering at det som har skjedd er mer enn ugreit. Det er et behov for at vi som aktive eiere i selskapet er tydelig på hva slags særlige behov selskapet må ivareta fordi vi er offentlige eiere, sa Røymo.

– Ikke tillit

– Dette er et brudd på moralske prinsipper om hvordan man skal forvalte fellesskapets verdier. Man har fått en posisjon takket være Tromsø kommune, og bruker den posisjonen på å tildele sitt private selskap en svær kontrakt – altså en stor sum fra det offentlige. Det er ikke nødvendigvis ulovlig, men det er ikke greit. For mitt vedkommende har jeg ikke lenger tillit at hun (Monica Lyngh, red.anm.) bør utøve eierskap på vegne av Tromsø kommune, uttalte Jonas Stein etter Røymos orientering.

PRINSIPPER: Jonas Stein mener tildelingen av kontrakt til styreleder Monica Lyngh er et brudd på moralske prinsipper.

Da iTromsø omtalte saken i oktober uttalte nestleder i styret Harriet Willasen at Lyngh verken deltok på styremøtet da hennes dobbeltrolle ble diskutert, eller under tildelingen av prosjektet.

– Selskapet mottar et betydelig offentlig tilskudd og Tromsø kommune er den største eieren. Hele saken er svært kritikkverdig og håndteringen skader omdømmet til selskapet og Tromsø kommune, uttalte Stein.

Kristin Røymo meldte under formannskapet at det vil komme en orientering om saken i kommunestyremøtet 22. november.

- Beklagelig situasjon

Styreleder Monica Lyngh i Visit Tromsø presiserer overfor iTromsø at det er generalforsamlingen som velger både styre og styreleder, samt at tilskuddet fra Tromsø kommune går til å drifte turistkontor.

- Jeg synes situasjonen og den uroen det skaper er veldig beklagelig, sier hun.

Lyngh beskriver samarbeidet med kommunen som godt og viktig for Visit Tromsø.

- Vi har sendt en redegjørelse til kommunen og redegjort for både tildelingen og bakgrunnen. "Tromsø som bærekraftig reisemål" er et kjempeviktig prosjekt for reiselivet i Tromsø. Da saken ble behandlet av kommunestyret i september var hensikten å få de med som en aktiv bidragsyter.

Midlene til prosjektet kommer fra Innovasjon Norge.