Har du nakkesmerter eller hodepine? Da er kanskje denne studien noe for deg

Lege Sissel Roland ved smerteavdelingen på UNN evaluerer en ny rehabiliteringsmetode for personer med nakkesmerter eller vedvarende hodepine.

SAMMENHENG: De nøyaktige årsakene til ensidig hodepine er fremdeles uklare, men det er enighet om at det er knyttet til de øverste nakkeleddene og muskulaturen rundt. Her viser lege Sissel Roland ved smerteavdelingen på UNN fram det aktuelle området.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

pluss

Helseundersøkelsene Nord-Trøndelag viser at nakkesmerter og hodepine fører til nedsatt livskvalitet og betydelig sykefravær.

Høyere sykefravær

Personer som sliter med regelmessig eller vedvarende hodepine, har tre ganger høyere sykefravær enn personer uten hodepine. Tall fra Danmark viser i tillegg at 20 prosent av sykefravær kan knyttes til hodepine.

– Vi har ikke konkrete tall på hvor mange som rammes av ensidig hodepine i Nord-Norge, men etter å ha jobbet med rehabilitering ei god stund, har jeg bitt meg merke i at mange av dem som har problemer med å holde seg i arbeid eller at de som faller utenfor arbeidsmarkedet grunnet helseplager ofte sliter med det, sier Sissel Roland.

LES OGSÅ: Deler ut 45 mill. kr til unge forskere (for abonnenter)

Hun forteller at mange av pasientene har opplevd å bli stemoderlig behandlet av helsevesenet tidligere.

– De føler at de ikke blir tatt på alvor eller møter forståelse når de går til fastlegen med problemet.


ENSIDIG HODEPINE:
  • Hodepine med utgangspunkt i nakkeledd og ømme nakkemuskler.
  • Smerten strekker seg ofte oppover bakhodet og fram til tinningen.
  • Noen plages i tillegg med svimmelhet, kvalme og synsforstyrrelser.
  • Smerten starter gjerne ved nakkebevegelser eller utfordrende hodeposisjonering.
 

– Ikke mirakelkur

Ensidig hodepine, eller cervikogen hodepine på fagspråket, kan skyldes forandringer i nakkens ledd og bløtvev. Smertene vil vanligvis være lokalisert til både nakke, hode og eventuelt skulderområdet.

– Normalt starter det med at smertene brer seg fra nakken, sprer seg over øret, til tinningen og området bak øyet.

Ved Finnmarkssykehuset, hvor Roland til daglig jobber når hun ikke er på utlån til UNN, har hun og teamet hennes testet ut et nakketreningsprogram utviklet i Australia for å behandle pasienter som plages med nakkesmerter og ensidig hodepine.

LES OGSÅ: UNN-forskere får fire millioner kroner fra Rosa Sløyfe-aksjonen (for abonnenter)

Treningen går ut på å styrke den indre muskulaturen i nakken, samt øvelser som involverer syn og balanse, da disse nervesentrene ligger nærme nakkeområdet.

– Vi ser at det for noen pasienter kan gi svært positiv effekt. Flere opplever at anfallene kommer sjeldnere eller at smertene er mindre intense, forklarer hun.

Ser etter hjerneforandringer

I fjor startet Roland, sammen med professor i klinisk medisin ved UiT, Gunnvald Kvarstein, en større studie for å kartlegge effekten av behandlingen.

Moderne metoder for hjerneavbildning har vist at kroniske smertelidelser fører til både funksjonelle og strukturelle endringer i hjernen. Man ser endret aktivitet i regionene som prosesserer akutt og langvarig smerte og forandringer i nervebanene mellom disse.

LES OGSÅ: Madelen (11) inspirerte forskerpappa – forsøker å avdekke autismens hemmeligheter (for abonnenter)

Deltakere i studiet er derfor nødt til å gjennomgå en MR-undersøkelse før rehabiliteringen starter og en etter at behandlingen er over.

– Vi vil sjekke om ensidig hodepine fører til samme endringer man ser ved andre smertetilstander. Dersom det viser seg å være tilfelle, vil vi også se nærmere på om det er en sammenheng mellom symptombelastning og forandringene i hjernen, og om endringene reverseres med treningen, forklarer Roland.

Trenger flere frivillige

Så langt har de kjørt flere grupper med forsøkspersoner gjennom treningsprogrammet, men Roland er klar på at de fremdeles trenger flere frivillige.

– Vi er på jakt etter personer i alderen 22–60 år med hodepineanfall minst én gang i uken. De er også nødt til å ha hatt disse plagene i mer enn to år.

Dersom du er interessert i å delta kan du sende en mail til rolandnakkestudien@unn.no

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

pluss