Regningen kom i kjølvannet av at Øystein Solstad tidligere i år brukte ansatte ved Brann og redning til å fikse ildstedet på sin private hytte. I utgangspunktet skulle jobben være opplæringen for de involverte.

La seg flat

Da saken kom offentligheten for øre, la brannsjefen seg flat og beklaget det som hadde skjedd.

Til tross for det, havnet saken i Kontrollutvalget. Der haglet det med kritikk mot Solstad og daværende kommunaldirektør Øystein Nermo som hadde godkjent forholdet.

I kjølvannet fikk kommunen to uavhengige leverandører til å sette en pris på det arbeidet som brannetatens ansatte utførte.

15.000 kroner

Ifølge et brev fra avdeling for Byutvikling til Kontrollutvalget, anslår leverandørene verdien på arbeidet til 15.000 kroner. Men fordi Øystein Solstad allerede har brukt 4.425 kroner for å få et ekstern firma til å kontrollere arbeidet som var utført, kommer beløpet til fradrag.

Det hører med til historien at Solstad har innberettet 15.000 kroner til skattemyndighetene slik at han blir fordelsbeskattet.

Kjøp av ny brannbåt

Tidligere i år ba også Kontrollutvalget om en redegjørelse rundt det som skjedde da Brann og redning gikk til anskaffelse av brannbåt. Til tross for at prisen var 900.000 kroner, ble ikke retningslinjene for offentlig anskaffelser fulgt.

Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg sier i sin redegjørelse at hun beklager forholdet.

Økt fokus

– I tiden fremover vil det være et økt fokus på å forbedre kjennskapen til og etterlevelse av retningslinjer i forhold til Brann og redning.

– I det ligger blant annet at kommunens innkjøpskontor alltid skal involveres ved større anskaffelser. Ved mindre forhold – eksempelvis kjøp av biler – skal biladministrasjonen kvalitetssikre prosessen.

Var inhabil

Da brannbåten ble anskaffet, ble det også brannsjefens habilitet et tema – ettersom han tidligere var tilknyttet den kommunale etaten fartøyet ble kjøpt fra.

– Også habilitetsreglene skal overholdes. Er det tvil, skal saken alltid til juridisk vurdering, understreker Britt Elin Steinveg.