For første gang på fem måneder har boligprisene steget nasjonalt. Boligmarkedet har i oktober dermed utviklet seg sterkere enn forventet.

De siste tolv månedene har boligprisene i Tromsø vokst med 0,9 prosent, viser tallene fra Eiendom Norge.

Men prisene falt med 0,9 prosent i oktober.

– Går alltid i bølgedaler

Fagansvarlig Raimond Sørensen i Garanti Eiendomsmegling er usikker på om toppen nå er nådd i Tromsø etter flere år med vekst i boligprisene.

– Det er normalt at veksten er lavere mot slutten av året. Samtidig ser vi at det har vært roligere den siste måneden enn på samme tid i fjor. Men om vi nå har nådd toppen, er jeg ikke så sikker på. Vi har hatt vekst så lenge vi kan huske, men det har egentlig alltid gått i bølgedaler. I perioder med lav vekst har det brukt å hente seg inn i neste kvartal, sier han.

Sørensen sier boligkjøpere «går litt i flokk».

– Når det er tilbakegang, sitter budene lengre inne, og folk starter gjerne lavt. Vi opplever fortsatt boliger som går over takst, men det er blitt vanligere nå at boliger går under takst, uten at selgerne virker stresset av den grunn.

Sentrumsnært selger fortsatt

Tross nedgang totalt sett er det ifølge Sørensen stor forskjell på ulike typer boliger.

– Flere eneboliger enn normalt har gått under takst den siste tiden. Men sentrumsnære leiligheter er fortsatt populært, og dem har vi få ledige av nå.

Sørensen tror markedet vil opptre forsiktig fremover.

– Det er ikke «bom stopp» i Tromsø-markedet, men vi bruker litt mer tid på å selge. Jeg er spent selv på hvordan det blir til neste år. Noe voldsomt prisfall har jeg ikke tro på. Jeg tror det blir stabilt, og jeg tror det blir vekst i boligprisene i løpet av neste år totalt sett, sier Sørensen.

PÅVIRKES: Børge Martinsen merker at boligkjøpere i Tromsø blir påvirket av det som skjer i resten av landet, og at markedet er betydelig roligere i høst.

Tror ikke på vekst neste år

Daglig leder Børge Martinsen i Eie Tromsø tror imidlertid på en flat utvikling neste år.

– Jeg tror ikke det blir prisøkning neste år totalt sett. Samtidig er etterspørselen etter boliger såpass stor i Tromsø at jeg heller ikke ser for meg at vi får noen prisnedgang i løpet av 2018, sier Martinsen.

Han mener nedgangen i Tromsø kommer som følge av utviklingen i resten av landet.

– Vi merker at kjøperne påvirkes av det som skjer andre steder i landet. Det skapes en usikkerhet blant kjøperne, som medfører at prisveksten roer seg også her.

Stabilt antall førstegangskjøpere

I Bergen og Oslo var det færre som kjøpte sin første bolig i første halvår i år, men i Trondheim og Tromsø har antallet førstegangskjøpere holdt seg nokså stabilt, melder NTB.

Martinsen tror den nye boliglånsforskriften, som ble innført fra 1. januar i år, har bidratt til et tregere boligmarked.

– Den nye forskriften har ført til at det er blitt vanskeligere for førstegangskjøpere og personer med en lavere egenkapital å kjøpe eiendom. Det påvirker så klart boligmarkedet.

– Få på visning

Han sier at omsetningen på boliger i Tromsø likevel er ganske likt fjoråret.

– Det selges fortsatt mange boliger, men i et roligere tempo. Vi ser for øvrig at det oftere forhandles bare med én person, det er ikke de store budrundene lenger. På enkelte boliger er det et kjempetrøkk, men ofte kommer det bare to-tre personer på visning. Markedet er betydelig roligere, men det selges likevel en god del boliger.

Boligselgerne har ifølge Martinsen tilpasset seg markedet og aksepterer nå en lavere pris.

– Det siste kvartalet har cirka halvparten av eiendommene gått under takst, mens halvparten er blitt solgt til takst eller over takst.

Flere salg i år

Daglig leder Tom Erik Larsen i DNB Eiendom i Tromsø sier boligsalget går bra til tross for en generell prisnedgang den siste måned.

– Butikken her går som vanlig. Vi har hatt to gode måneder nå der vi til og med har gått over budsjett. Det er god aktivitet på signering og salg. I oktober i fjor ble det solgt 133 boliger i Tromsø. I år er tallet 149 boliger, sier han, men legger til:

– Vi merker selvsagt endringene vi også. Det er færre folk på visningene, og budene sitter lengre inne hos kjøperne. Et større antall boliger går under prisantydningen. Markedet er blitt mer kritisk enn tidligere, og folk bruker mer tid på å orientere seg i markedet. Det er for så vidt en fordel, synes jeg. Det er mye penger det handler om.

– Blir spennende å se i 2018

Han ser at salget av eneboliger på Kvaløya nesten har stoppet opp.

– Det ligger rundt 35 eneboliger ute på Kvaløya nå. Når det er et så bredt tilbud, bruker kjøperne god tid på å bestemme seg. Men ser man for eksempel til Kroken, selges det boliger jevnt og trutt. Og sentrumsnære leiligheter er alltid en suksess.

Han tror i likhet med Sørensen i Garanti Eiendomsmegling det blir en liten vekst også neste år.

– Analytikerne i DNB ser for seg en vekst i 2018. Men det er for landet som helhet, der det legges mye vekt på Oslo-markedet. Jeg tror ikke vi får en veldig stor vekst i Tromsø, men jeg tror vi fortsatt får en oppgang. Ingenting tyder på noe annet. Det vi ser nå, er nok bare en utflating. Men det blir spennende å se. Endringer i lovgivningen når det gjelder boliglån, kan føre til at en del uforutsette ting kan skje neste år.