Elvestad ble valgt til ny organisatorisk nestleder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag under landsmøtet på Gardermoen i helgen.

26-åringen er opprinnelig fra Sappen i Nordreisa, men har de siste årene bodd i Tromsø, hvor hun har studert ved Fiskerihøgskolen i Tromsø.

– Må bli mer synlig

Småbrukarlaget er partipolitisk uavhengig og jobber for å bedre jordbrukets økonomiske og sosiale rammebetingelser. Elvestad har i sist periode vært styremedlem.

Nå skal hun det neste året holde styr på de rundt 7.000 medlemmene i organisasjonen.

BLE VALGT TIL NESTLEDER: Ragnhild Bergset Elvestad (26) er ny organisatorisk nestleder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

– Jeg har sittet to år i sentralstyret, så jeg har jo litt erfaring. Men nå får jeg et langt større ansvar for organisasjonen. Jeg skal ta fatt på en utfordrende jobb, der jeg må være langt mer synlig enn jeg har vært til nå. Det har jeg ikke noen problemer med, sier hun.

Det neste året blir det mye pendling til Oslo for Elvestad. Hun sitter fra før i Budsjettnemnda for jordbruket, som utfører oppgaver i tilknytning til jordbruksforhandlingene.

– Vi har i perioder hatt ukentlige møter i nemnda, så jeg er vant til å pendle mellom Tromsø til Oslo, og det har gått helt fint, sier hun.

Vil gjenreise aksjonen

Nestledervervet har i utgangspunktet en varighet på ett år, og Elvestad har satt seg flere mål for vervet, blant annet å revitalisere Aksjon ny landbrukspolitikk.

Aksjonen ble startet av medlemmer i Småbrukarlaget for tre år siden og er ment å påvirke den norske landbrukspolitikken gjennom å spre kunnskap om alternative driftsmåter innenfor landbruket.

– Aksjonen fikk stor oppmerksomhet da den ble opprettet, men mange tror den nå er lagt død. Det vil jeg endre på. Jeg vil jobbe for at det blir et større landbrukspolitisk engasjement igjen blant våre medlemmer, sier Elvestad.

Jobbsøker

Elvestad ble ferdig med en bachelor i fiskeri- og havbruksvitenskap i vår.

– Du er oppvokst på gård og er nå nestleder i Småbrukarlaget. Hvorfor studerte du da fisk?

– Det var egentlig av ren nysgjerrighet. Og jeg ville fortsette å bo i Nord-Norge – jeg hadde ikke lyst til å flytte sørover for å gå på landbruksskolen i Ås. I tillegg er jeg engasjert i matproduksjon, så da ble det fiskeri og havbruk, sier Elvestad.

PÅ LANG LUFTETUR: I starten av august la Elvestad ut på en langtur fra Pasvik i Sør-Varanger og til Treriksrøysa ved Kilpisjarvi sammen med sin dansk-svenske gårdshund Poffen.

Nå ser hun seg om etter jobb, for nestledervervet er ikke noe hun kan leve av.

– Vervet er dessverre ikke så godt betalt, og jeg vet heller ikke hvor stor stillingsprosenten blir. Derfor ser jeg meg om etter en jobb. Jeg ønsker gjerne å jobbe i oppdrettsnæringa og er innstilt på å flytte på meg for å få jobb. Ellers har jeg gjennom studiene fattet interesse for økonomi, marked og juss, så jeg jobber gjerne som rådgiver i privat eller offentlig virksomhet, sier hun.

Mens hun nå er jobbsøker, jobber hun en del på gården i hjembygda Sappen. Gården drives i dag av Elvestads mor.

– Jeg har nok å bidra med der og pleier derfor å si at jeg ikke er arbeidsledig, men «lønnsslippledig».

Historisk kvinnedominans

Ann Merete Furuberg (62) fra Hedmark ble gjenvalgt som leder i Småbrukarlaget. Elin Bergerud fra Buskerud ble valgt til politisk nestleder.

Som i politikken, der nå både stats-, finans- og utenriksministeren er kvinner, er det nå en historisk kvinnedominans i Småbrukarlaget. Det er ifølge Nationen første gang både leder og de to nestlederne i organisasjonen er kvinner.

– Bortsett fra Sykepleierforbundet vet jeg ikke om noen tilsvarende organisasjoner som kun har hatt kvinnelige topper. For å være helt ærlig, tenkte jeg at vi måtte ha en mann da jeg så at det var bare kvinner som var foreslått som ledere. Samtidig vet jeg ikke om jeg hadde reagert om det bare var menn på topp, så kanskje er ikke dette så oppsiktsvekkende i 2017.

Hun er uansett glad for at hun har med seg 30 år gamle Elin Bergerud som politisk nestleder.

– Elin er en utrolig dyktig person og svært dyktig politisk. Vi er begge unge personer, og vi er en del av en ny generasjon som nå går inn i landbrukspolitikken, som til nå har vært veldig mannsdominert. Det er positivt at det skjer endringer her, mener Elvestad.

Ble spurt under to måneders «luftetur»

I starten av august la Elvestad ut på en særdeles lang luftetur med sin dansk-svenske gårdshund Poffen. Turen gikk fra Pasvik i Sør-Varanger og til Treriksrøysa ved Kilpisjarvi i vest.

Hun tok tre måneders permisjon fra sine verv for å utføre turen, men det ble så ensomt at hun gikk enda lengre enn den mila hun planla å gå hver dag. Derfor var hun fremme ved Kilpisjarvi allerede etter to måneder, og hun kunne begynne å forberede seg på nestledervervet.

– Da jeg startet turen, hadde jeg ikke tenkt at jeg skulle bli nestleder i høst.

Hun hadde kun med seg en gammel Nokia-telefon på turen. Det var lite dekning i skauen i Finland, men en dag hun tilfeldigvis hadde mobilen på og hadde dekning, ringte plutselig valgkomiteen i Småbrukarlaget og spurte om hun ville stille til valg som nestleder.

– Jeg fikk et par timers betenkningstid, men var ikke i tvil om at jeg skulle svare ja til å ta på meg vervet, sier Elvestad.