Ordkalotten, Tromsø internasjonale litteraturfestival, arrangeres i år for 18. gang. Festivalen varer fra 14. til 19. november, og årets tema er «raseri».

– Hvordan ser ei rasende skrift ut? Hvordan svarer dagens forfattere på klimakrisen, flyktningkrisen og kvinnehatet, undrer daglig leder Ingvild Solstad-Nøis i Ordkalotten.

Gjennomsyret av raseri

Morten Wintervold i kunstnerutvalget var med på å finne årets tema.

– Ordkalotten tar alltid temaet på største alvor, og vi velger alltid ut bøker som berører tematikken. Vi er ikke en lanseringsfestival for forfattere som er bokaktuelle. Vi søker dypere enn som så, sa han på tirsdagens lansering av programmet.

Han sier at «raseri» derfor gjennomsyrer årets festivalprogram.

– Vi har funnet forfattere som ikke legger lokk på problemer, men som har raseri som drivkraft i sine bøker.

Dansk «wonderboy»

I løpet av festivaluka blir det arrangert forfattermøter, samtaler, klimapanel, fiskeridebatt, opplesninger, poesikonsert, skrivekurs, danseforestilling, film og «poesislam».

LES OGSÅ: Har skrevet bok om en av landets mest kjente utvandrere (for abonnenter)

Spesielt fornøyd er Wintervold med å få den kritikerroste danske forfatteren Theis Ørntoft til Tromsø.

– Vi må nok markedsføre ham mer i byen fremover, men danskene tenker nok: «Shit, hvordan fikk de tak i ham?» Han er den danske litteraturens «wonderboy» for tiden.

Nobelbidrag

Festivalens nestleder Therese Bakkevoll er også stolt over å ha fått i stand Ordkalottens første nobelbidrag.

Den østerrikske forfatteren Elfriede Jelinek vant nobelprisen i 2004, og hennes verk «Raseri» fra 2015 skal leses høyt av teaterfellesskapet Ferske Scener under festivalen.

– Vi fikk beskjed om at vi kunne søke om tillatelse til en scenetekstfremføring av stykket, men at vi ville få nei til svar. Da var overraskelsen stor da vi faktisk fikk ja. Det er første gang en nobelprisvinner i litteratur bidrar til Ordkalotten. Verket består av 80 sider med rasende tekst, så det passet veldig bra til årets festival, sier Bakkevold.

LES OGSÅ: Nå har Christine og Ingun skrevet bok om denne sentrumsgata

Nå oppfordrer hun også tromsøværingene til å rase.

– Vi skal legge masse postkort rundt om i byen som folk kan skrive på og legge i egne postkasser. Under festivalen vil vi samle alle og gjøre dem tilgjengelig på Café Sånn.