For ti år siden jobbet både psykolog og sykepleiere i Kreftforeningens kontorer i Grønnegata. I løpet av årene har antallet ansatte med helsefaglig bakgrunn minsket. Til slutt var det kun distriktssjef Randi Børresen, som selv er kreftsykepleier, igjen. I høst takket hun ja til stillingen som leder av kommunens nye lindrende avdeling ved helsehuset i Breivika.

Et veiskille i 2012

Distriktskontoret i Tromsø dekker fylkene Nordland, Troms og Finnmark. På foreningens nettside opplyses det at de i Tromsø har et tverrfaglig team med god kunnskap om kreft. De ansatte tilbyr blant annet «råd og kurs, samt veiledning om fysiske, psykiske og praktiske utfordringer som kreftrammet – enten du er pasient, familie, venn eller kollega.» Ifølge nettsiden gis det også undervisning og veiledning til helsepersonell og andre fagpersoner.

«Hos oss møter du fagpersoner med bred kompetanse innen kreftomsorg og lang erfaring i å arbeide med kreftpasienter og deres pårørende,» står det.

I dag jobber det syv rådgivere og to aksjonsmedarbeidere på kontoret. Ingen av dem er imidlertid tidligere helsearbeidere.

– I 2012 kom vi til et veiskille i foreningen, hvor vi omorganiserte oss og forandret måten vi arbeider på ute i distriktene. Vi ønsket å nå flere kreftpasienter og deres pårørende, gjennom å etablere frivilligdrevne omsorgsaktiviteter, både for barn og voksne, forklarer fungerende distriktssjef i Nord-Norge, Berit Jevnaker. Hun er distriktssjef for Hedmark og Oppland, men leder Tromsø-kontoret fram til Børresens arvtaker er på plass.

– Det handler om å være mer til stede og mer synlig ute i kommunene, noe som innebærer at vi de siste årene har tiltrukket oss og rekruttert medarbeidere som er gode på å selge det vi driver med; personer med kommunikasjonskompetanse. De jobber med å skape engasjement, etablerer og utvikler frivillige aktiviteter og driver påvirkningsarbeid for å skape bedre kreftomsorg i kommunene. De får også god opplæring i kreftproblematikk, utdyper David Hemmingsen, seksjonssjef for distriktsavdelingen i Kreftforeningen sentralt.

Styrket krefttilbudene

Ifølge Hemmingsen har Kreftforeningen fremdeles bred helsefaglig kompetanse på landsbasis.

– Tromsø-kontoret er ett av de viktigste kontaktpunktene for kreftsyke og pårørende i landsdelen. Er det ikke viktig at de får mulighet til å møte folk med klinisk erfaring hos dere?

– Sykehusene og kommunene er de viktigste kontaktpunktene. Det er ikke vår jobb å tilby helsehjelp. Våre rådgivere her i Tromsø har god oversikt over de ulike tilbudene for kreftrammede i distriktet, og kan veilede, gi råd og henvise videre, svarer Hemmingsen.

Han trekker blant annet fram Vardesenteret på UNN som et slikt tilbud, hvor kreftpasienter og pårørende kan møtes og delta på aktiviteter som fremmer livskvalitet, velvære og mestring. Det første Vardesenteret ble etablert av Kreftforeningen og Oslo universitetssykehus på Radiumhospitalet i 2010. Modellen ble raskt en nasjonal satsing.

– Utviklingen av frivilligheten står fortsatt sterkt i foreningen og i pasientforeningene vi samarbeider med, supplerer Jevnaker.

Kreftforeningen samarbeider i dag med 14 pasientforeninger som driver landsomfattende likemannsarbeid, med alt fra besøkstjenester for nye kreftpasienter og deres pårørende til medlemsmøter, kurs og rekreasjonstilbud.

Parallelt med Vardesenter-satsingen, og i forbindelse med samhandlingsreformen i 2012, gikk foreningen inn med 30 millioner kroner for å få etablert kreftkoordinatorstillinger i alle norske kommuner. Siden den gang har foreningen gitt rundt 200 millioner kroner i støtte til ordningen, som blant annet Tromsø kommune er en del av.

– De hjelper med å koordinere og tilrettelegge hverdagen for kreftsyke og pårørende på en god måte, og er ansvarlig for å samordne tilbud til de kreftsyke og deres familier i kommunen, forklarer Jevnaker, og peker på at de har tatt over en del av den jobben sykepleierne i Kreftforeningen tidligere gjorde.

Ingen kreftkoordinator i Tromsø

Seksjonsleder for hjemmetjenesten i Tromsø kommune, Annie Skoglund, opplyser imidlertid at kommunen har vært uten kreftkoordinator i vel ett års tid, etter at den forrige sa opp.

– Nå har vi ansatt en ny kreftkoordinator som begynner i februar, sier hun.

Stillingen har tidligere vært en toårig prosjektstilling, men er nå fast.

– Vi fikk den ikke helt til før. Den første som var her hos oss drev nybrottsarbeid og jobbet med å finne sin plass. Det var utfordrende og hun jobbet mye med å få oversikt over kreftomsorgen i kommunen og lage en plan for stillingen, mens den andre jobbet med å sikre kompetanse ute i tjenesten. Det som ikke fungerte så godt, var den organisatoriske plasseringen. Den første koordinatoren jobbet ved tildelingskontoret og følte at det ble for langt fra praksisfeltet, mens den andre jobbet under en spesifikk enhet og mistet det overordnede blikket. Hun som begynner i februar skal jobbe rett under seksjonsleder.

Ifølge Skoglund skal kreftkoordinatoren være et lavterskeltilbud for innbyggerne i kommunen.

– Koordinatoren vil kunne gi råd og veiledning, samt drive undervisning og kompetansehevende arbeid både for våre ansatte og for pårørende i for eksempel barnehager og på skoler. Hun skal også jobbe med å formidle kontakt til oss og våre kreftsykepleiere, sier Skoglund.