Siden i fjor har Tromsø kirkelig fellesråd merket tusenvis av gravsteder med kontaktinformasjon (for abonnenter) i håp om at festere av gravsteder med forfalt avgift tar kontakt. Nå har aksjonen gitt resultater.

Stor interesse

– Vi har fått 1,5 millioner kroner i ekstraordinære innbetalinger av festeavgifter, sier kirkeverge Nils Opsahl.

250 merkede gravsteder på Tromsdalen gravlund førte til at over hundre etterkommere tok kontakt med kirkevergen for å fornye festeavgiften.

– Det viser at det er stor interesse for å beholde gravstedene. Det gjelder både for gravlundene i byen og distriktet. Dersom man sier fra seg et familiegravsted får man det ikke igjen, sier økonomisjef Tom Espen Hellesvik i Tromsø kirkelige fellesråd.

Fortsetter aksjonen

At flere velger å videreføre et gravsted betyr økte inntekter til drift av gravlundene.

– Vi budsjetterte med 768.000 kroner i festeavgifter på Tromsdalen gravlund. Per 1. oktober har det kommet inn 273.000 kroner mer enn vi budsjetterte med, sier Hellesvik.

Gravlundsaksjonen fortsetter på byens største gravlunder, Tromsø gravlund og Elverhøy gravlund, hvor bare en del av gravsteder med forfalte festeavgift er merket så langt.

Unntaksliste

Men ikke alle trenger å betale festeavgift for gravstedet. I samarbeid med Tromsø Gravlunds Vel har kirkevergen laget en oversikt over et antall gravsteder hvor personer med kulturhistorisk betydning ligger begravd. De ønskes bevart for ettertiden.

– Den lista er en god anbefaling fra Tromsø Gravlunds Vel, og vi ønsker i stor grad å følge den. En av dem er for eksempel Wanny Wolstad. Hennes gravsted er ikke vernet, og vi finner ingen familie som kan representere etterkommerne og som ønsker å betale videre for gravstedet. Hun er en person vi og Tromsø Gravlunds Vel ønsker skal bli tatt vare på videre, sier Nils Opsahl.

Holder ikke å være kjent

Wanny Woldstad (1895–1959) var blant annet den første kvinnelige fangstmannen på Svalbard, i tillegg til at hun var Tromsøs og Nord-Norges første kvinnelige drosjesjåfør.

– Vi har allerede merket den som bevaringsverdig, så på den graven kommer det aldri krav om festeavgift.

Alle kjente personer kan imidlertid ikke regne med å få samme status på kirkegården som Wolstad.

– Selv om en person har hatt et navn i lokalmiljøet, betyr ikke det nødvendigvis at gravstedet skal bevares. Wanny Wolstad utrettet og gjorde så mye at hun vil bli husket, sier kirkevergen.