Førstkommende fredag og lørdag blir Tromsø spekket med lek og aktiviteter for barn og unge. Da arrangeres Barnas dager – et nytt samarbeidsprosjekt mellom Redd Barna, Tromsø kommune, Levende lokaler, FN-sambandet og Tromsø Idrettsråd.

Skriveverksted og skattejakt

Målet er å feire barnekonvensjonens bursdag og fokusere på artikkel 31 om barns rett til lek og fritid.

– Vi ønsker å invitere barn til å delta på en hel fredag med workshops i sentrum – i samarbeid med Levende lokaler, sier Eskil Johansen og Gro Davidsen i Redd Barna.

De lover både skriveverksted, byvandringer, skattejakt og barnedisko under fredagens arrangementet, som de har kalt «Barnas sentrum». En seriøs lunsjsamtale blir det også.

Vil ha mer barnevennlig sentrum

Signe Rudå og Anniken Romuld i kommunen sier de vil benytte denne samtalen til å ta imot innspill fra barn og unge.

Innspillene vil tas med i arbeidet med kommunedelplanen for barn og ungdom.

– Vi er opptatt av at sentrum skal være for alle. Tilbudet er ikke godt nok for barn og unge i Tromsø sentrum i dag, og det vil vi gjøre noe med, sier de.

Ønsker flere barn i aktivitet

Lørdag blir det en hel aktivitetslørdag i Skarphallen, der barn får møte 15 idretts- og aktivitetsforeninger, samtidig som FN-sambandet og NRK-Kråka stiller med underholdning.

– Alt er gratis. 20 prosent av barn mellom fem og 12 år er ikke med på noen form for aktivitet, og de kommer gjerne fra lavinntektsfamilier. Vi ønsker å få alle med, sier Elena Kokslien fra Tromsø Idrettsråd.

– Dette er en fin anledning til å vise hva slags aktiviteter som finnes i kommunen, og disse aktivitetene trenger ikke nødvendigvis å koste så mye for familiene, påpeker hun.

Ønsker årlig arrangement

Helgas aktiviteter blir finansiert gjennom 50.000 kroner i sponsormidler fra Sparebankfondet.

De mange arrangørene håper dette ikke blir siste gang de samarbeider om et så stort arrangement.

– Vi ønsker å gjøre dette til et årlig arrangement. Dette blir årets største bursdagsfest i byen, sier Tim Dassler, leder for FN-sambandet i nord.