På grunn av brannsikkerhetsbestemmelser, kan ikke rullestolbrukere i dag gå på kinoen i Tromsø uten å ha med seg to ledsagere. Debatten om evakueringsheis på Aurora kino Fokus har vært en debatt i kommunen siden 2009. I dagens formannskap ble det flertall for et forslag om å bruke åtte millioner kroner på å lage en evakueringsheis.

Måtte nekte folk adgang

Marta Hofsøy Foto: Martin Lægland Ellingsen

Aps Marta Hofsøy møtte i formannskapet. Hun har jobbet for saken i flere år.

– Jeg har jobbet på kinoen, og jeg husker første gang jeg ble oppmerksom på at rullestolbrukere ikke kunne bruke kinoen på samme måte som alle andre. Jeg trodde først ikke på det, og jeg har måtte si nei til rullestolbrukere da jeg satt i skranken på kinoen, forklarer hun.

Hofsøy mener saken har tatt altfor lang tid.

– At kinoen ikke er tilgjengelig, er noe som rammer mange. I 2004 sto kinoen klar, og fortsatt har vi ikke en løsning på plass for rullestolbrukere. Det er pinlig at det ikke er en løsning på plass ennå, sier Hofsøy.

Endelig behandling

Erlend Svardal Bøe fra Høyre støtter også forslaget.

– Dette er en tverrpolitisk sak alle er enig i. I Høyre snakker vi om muligheter for alle. Sånn skal det også være på kinoen, sier han.

Heisen skal finansieres gjennom opptak av lån og merverdiavgift-kompensasjon, og et enstemmig formannskap stemte for saken. Den skal opp til endelig behandling i kommunestyret i neste uke.

Politikerne påpekte at det ikke er første gang man har blitt forespeilet en løsning i saken. Prosjektleder i kommunen, Frode Gustavsen, har følgende å si om saken:

– Vi beregner en byggetid på 4–6 måneder, og heisen blir sannsynligvis ferdigstilt i 2018, slik at den kan være klar til filmfestivalen i 2019. Det er ikke noe problem å få på plass en teknisk løsning for heisen. Vi har også fått positive signaler på at vi kan få dispensasjonene vi trenger for å bygge heisen, sier han.

– Hvis noen ber meg på kino kan jeg endelig svare ja

LEI: Frode Heggelund er lei av å vente på at kommunen skal installere evakueringsheis i kinobygget. Foto: Tom Benjaminsen

Frode Heggelund er en av dem som har kjempet for at kinoen skal få evakueringsheis.

Han er fornøyd med vedtaket, men sier at han ikke tar seieren på forskudd.

– Jeg er veldig glad, det er jeg. Men det har jo blitt vedtatt før uten at noe har skjedd, så jeg tror det når jeg får se det, sier han.

Heggelund gleder seg aller mest til muligheten for å være mer spontan.

– Nå når noen ber meg på kino må jeg først finne ut om noen kan ledsage meg. Med en heis trenger jeg ikke lenger planlegge to uker i forveien, da kan jeg bare svare "ja".