Det bekrefter nyvalgt leder i Maskinistforbundet lokalt, Michael Berg. Imidlertid overlater han til tidligere leder, Geir Oddvar Dahl, å utdype saken nærmere. Han har ikke svart på henvendelsene fra iTromsø.

Ble kontrollert

Etter at alle landets 110-sentraler ble kontrollert, ble det avdekket at seks ansatte i Tromsø har fått samme pensjonsavtale som personell i operativ tjeneste (for abonnenter). Det betyr blant annet at de kan gå av med full alderspensjon fra fylte 60 år.

Med det som bakgrunn tok Gunhild Johansen (SV), leder for helse- og velferdskomiteen, saken opp med administrasjonen. Hun mente at pensjonsavtalene urettmessig vil påføre kommunen utgifter på flere titall millioner kroner.

Støtter Johansen

I ettertid fikk Gunhild Johansen støtte. Kommuneadvokaten konkluderte også med at arbeidsavtalene strider med tariffavtalen og at de derfor er ugyldig.

– Jeg har fått muntlig orientering fra stabssjef Bjarte Toftaker. Han er opplyst om at Maskinistforbundet er villig til å gå videre med saken. Det betyr at Arbeidsretten er neste instans, konstaterer Johansen.

Grense på 70 år

– Kommunen er av den oppfatning at de seks involverte har en pensjonsgrense på 70 år. Vi mener derfor at de avtalene som er inngått, er tariffstridige og ulovlige, sier Toftaker.

Som Høyesterett

Ifølge SV-politikeren opererer Arbeidsretten på samme måte som Høyesterett. Det vil si at det først vurderes om saken skal fremmes. Dersom det skjer, er det ingen ankemulighet i ettertid. Det betyr at en eventuell avgjørelse er endelig.

Som tidligere tillitsvalgt tviler Johansen på at saken kommer inn i Arbeidsretten.

– Årsaken er som både jeg og flere andre i kommunen har konstatert. Om avtalene blir stående, må de andre medlemmer i den kommunale pensjonskassen ta regningen, konstaterer Gunhild Johansen.