Tirsdag ble det kjent at kronprinsparet skal avholde gjestebud i Tromsø torsdag 23. november. Dette er første gang det avholdes gjestebud utenfor Skaugum, og festlighetene inntar denne gangen Bymisjonshuset i Tromsø.

– Det er sikkert tre uker siden vi fikk beskjeden om gjestebudet, og så har vi måttet holde tett inntil alt var avklart, forteller daglig leder ved Kirkens Bymisjon i Tromsø, Ann Karina Sogge.

– Vi har veldig lyst til at kronprinsparet skal kjenne at de har kommet til Kirkens Bymisjon i Tromsø. Vi er stolte av huset, av gjestene, av de frivillige og av hele apparatet vårt. Vi vil de skal kjenne at de har kommet hjem, legger hun til.

Sogge understreker at det er kronprinsparet selv som er vertskap, og at alle invitasjonene er sendt ut fra Det kongelige slott.

Les også: Kronprinsparet inviterer til fest i Tromsø neste uke

Første gang utenfor Skaugum

Tradisjonen med kronprinsparets gjestebud startet i forbindelse med TV-aksjonen i 2004, der pengene gikk til Kirkens Bymisjon og Rådet for psykisk helse. Kronprinsparet ønsket i forbindelse med TV-aksjonen å invitere til et gjestebud hjemme hos seg selv på Skaugum, med gjester som var tilknyttet de to organisasjonene.

Det er første gang siden tradisjonens oppstart i 2004 at middagen holdes et annet sted enn i Skaugum.

På kongehusets nettside skriver de: «På et gjestebud er det viktig å møtes som mennesker, å se hverandre som det menneske man er – bakenfor det ytre, bakenfor en diagnose, et rusproblem eller en annen utfordring. For ingen er bare det vi ser. Gjestebud handler med andre ord om menneskemøter».

– Vi er en ideell organisasjon som jobber med humanitært arbeid, og mange av gjestene våre kan ha opplevd å ha det kjipt i livene sine. Det at Kongehuset bruker sin posisjon til å se og møte mennesker som ikke er født med sølvskje i munnen, gir styrke. Det gjør at folk føler seg verdsatt og mange gleder seg til å møte på en fest som man sannsynligvis bare får oppleve én gang i livet, sier Sogge.

80 personer invitert

Til sammen er rundt 80 personer invitert til å delta på gjestebudet. Det er både bymisjonens gjester, frivillige og samarbeidspartnere som er blant de inviterte.

– Vi har forsøkt å sprike i alle retninger for å skape en hyggelig gjesteliste, sier Sogge.

Underholdningen skal både gjestene og profesjonelle stå for:

– Det skal være et danseinnslag med Bao Nguyen og Kristina Richardsen. Danserne har vært med på å støtte Bymisjonens arbeid i mange år, og Bao er i dag profesjonell danser, forteller Sogge.

– Dessuten blir det taffelpiano ved Børre Sørdal og en liten innføring i hva det vil si å være tromsøværing med Alexander Martinsen fra byteateret. Og så skal bandet Cazadores opptre sammen med Sara Marielle Gaup kjent fra Adjágas. De holder på å lage noe kult sammen, forteller Sogge.

– En skikkelig fest

Ann Karina Sogge håper kronprinsparet kan ta med seg minnene om en skikkelig god fest når de reiser fra Tromsø etter gjestebudet.

– Jeg håper at de merker at de er i Nord-Norge og at de merker at vi er veldig glade for at de kommer, sier hun.

– Dessuten håper vi alle deres forventninger innfris, og mer til. Men det gjelder for hele opplegget, og den følelsen vil vi at alle som kommer skal få.