– Vi har en bra økning i cruisemarkedet. Det er en vekst på 20–25 prosent vekst fra i fjor, sier reiselivsleder Chris Hudson i Visit Tromsø.

Tre land

Hudson forklarer at dette skyldes at stadig flere ser Ishavsbyen som en attraktiv vinterdestinasjon.

– De fleste kommer fortsatt på sommeren, men stadig flere kommer på vinteren. Tromsø har nå minst ett cruiseskip til kai i byen hver eneste måned, året gjennom. Det er svært gledelig at vi har fått et helårsmarked innen cruiseturismen, sier han.

Reiselivslederen sier nesten alle cruiseturistene som reiser til Tromsø kommer fra tre land.

– De aller, aller fleste er briter. I tillegg har vi noen tyskere og amerikanere.

Snuhavn

Visit Tromsø jobber nå med en strategi i samarbeid med kommunen og Tromsø havn for å få flere cruiseselskaper til å bruke Tromsø som snuhavn på turer opp til Svalbard.

– Når Tromsø er snuhavn, flyr turistene til byen én eller to dager før avreise med cruiseskipet. Da overnatter de på tromsøhoteller, spiser ute og deltar på aktiviteter som hundekjøring, nordlysutflukter og hvalsafari fra lokale aktører. Det gjør at cruiseturistene skaper større ringvirkninger for byen, sier Hudson.

Forventer 125.000 neste år

Ifølge estimater Visit Tromsø har gjort, vil det komme 125.000 cruiseturister innom Tromsø i 2018.

I år vil tallet ende på mellom 100.000 og 110.000 turister.

– Vi opplever som sagt en svært positiv utvikling, men det aller viktigste er at vi har en bærekraftig vekst. Vi må spre skipene utover, slik at det ikke blir for mye press på sentrum når turistene drar inn til byen, sier Hudson.