Denne uka innvilget Nordisk Kulturkontakt 20.000 euro – eller 193.093 kroner – til nettverksbygging mellom litteraturfestivaler i de fire nordiske byene Vasa, Umeå, Reykjavik og Tromsø.

– Vi er glad for tildelinga, og vi ser fram til å lære av hverandre. Særlig Umeå har enorme besøkstall, og klarer å engasjere store deler av befolkninga. Der har nok vi noe å lære, og vi ser fram til å høre hva representanter fra Umeå har å gi av tilbakemeldinger til oss etter å ha vært på årets festival, sier Therese Bakkevoll som er styrenestleder i Ordkalotten.

Reise og lære

Bakkevoll håper at innspillene kan gjøre Ordkalotten enda mer relevant for tromsøværinger.

– Når man kommer til en musikkfestival er det veldig åpenbart hva det er man får. Det er ikke like tydelig på en litteraturfestival. Det er ikke slik at forfattere sitter og leser fra bøkene sine tre dager i strekk. Vi har et variert program.

– Vi har ikke knekt koden helt for å nå ut til folk, men vi har sterk tro på innholdet vårt og teamene vi tar opp, som i år er raseri, sier hun.

Utveksling av forfattere

De fire festivalene har også denne uka fått tilslag på en annen søknad til Nordisk kulturfond på 200.000 danske kroner, som utgjør rundt 260.000 norske kroner, for å løfte fram forfattere nominert til Nordisk råds litteraturpris.

– Til tross for at vi bor på samme breddegrad, kjenner vi ikke særlig til forfattere på tvers av landsgrensene. Med dette nye samarbeidet blir det enklere å samarbeide med hverandre, og vi slipper å forholde oss til de tradisjonelle kommunikasjonskanalene gjennom hovedstedene og de store forlagene. Vi kan for eksempel utveksle forfattere mellom festivalene. Det er vi veldig glad for, sier Bakkevoll.

Nøyaktig hvordan midlene fra de to søknadene skal bli brukt, er ennå ikke klart.

– Vi har akkurat fått tilslag på begge søknadene, så nå skal vi møtes og finne ut hvordan veien går videre.