I 2016 hadde barnevernet hatt flere møter med familien hvor det kom fram at det var høyt konfliktnivå i familien. Ett av barna forklarte blant annet at han kunne bli kløpet av mor, og han hadde sett at far hadde slått mor. Opplysningene ble meldt videre til politiet, men barnevernstjenesten så ikke grunnlag for ytterligere tiltak i familien, før politiet hadde etterforsket saken ferdig.

Blåmerker

Kun uker etter dette, fikk barnevernet inn bekymringsmelding fra barnehagen hvor det ene barnet gikk. Ved to anledninger hadde barnet kommet til barnehagen med store blåmerker i ansiktet. Politiet besluttet etter dette å gjennomføre tilrettelagte avhør av de eldste barna. Det som kom fram i avhørene omhandlet blant annet at moren kløp og slo barna. På bakgrunn av avhørene og legeundersøkelser, ble det besluttet at barna skulle akuttplasseres i beredskapshjem.

Moren erkjente delvis straffskyld for tiltalebeslutningen, og har sagt at det barna forklarte i avhørene er sant. Årsaken til at hun kun erkjente delvis skyld var fordi hun ikke var enig i omfanget og arten av voldsutøvelsene.

Fysisk vold

Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at barna har levd i en svært turbulent hjemmesituasjon, og at barna har vært utsatt for og vært vitne til vold i oppdragerøyemed. Grovheten i volden har variert. Det er spesielt to av barna som i større grad vært utsatt for fysisk vold, mener retten.

Ut fra bevisførselen mener flertallet i retten at barna ikke har levd under «regime» preget av kontinuerlig utrygghet og frykt for vold. De mener heller ikke at voldsepisodene fremstår som «de mest alvorlige», og det har bestått av klyping og klaps på armer og hender. Etter flertallets syn er det heller ikke bevist ut over enhver rimelig tvil at tiltaltes vold var så graverende at barna normalt fikk merker, selv om dette unntaksvis kan ha skjedd. Retten trekker også fram at hun har bedt om unnskyld og bedt om hjelp for sine problemer.

Retten mener straffen passende kan settes til fengsel i 90 dager. I tillegg må kvinnen betale 40.000 kroner i oppreisningserstatning til hver av sine fem barn.