I kjølvannet av #metoo har det kommet fram et stort antall historier om seksuell trakassering og overgrep. Forrige uke signerte over 500 norske skuespillere oppropet #stilleforopptak. Der fortelles flere anonyme historier om overgrep og trakassering fra norsk film- og teaterbransje.

Også skuespillere som bor, jobber eller kommer fra Tromsø har stilt seg bak kampanjen. En av dem er Ida Løken Valkeapää, som er bosatt i Tromsø.

– Det er en ukultur i bransjen, og det handler om makt og strukturer. Det er ingen hemmelighet, sier hun og fortsetter:

– Det finnes strukturer som har tillatt at lovbrudd har kunnet skje uten konsekvenser.

2017 markerer et skille

#metoo-kampanjen har fått kritikk for å ikke skille mellom mindre alvorlige hendelser og lovbrudd. Heller ikke oppropet fra skuespillerne skiller mellom disse.

– Når vi nå skal rydde opp i det som er en klar ukultur, må alt opp og fram. Totalomfanget av disse historiene peker på en struktur som tillater overgrep. Det mener jeg er det viktige i denne saken, sier Valkeapää.

Hun håper at terskelen for å kunne melde fra skal bli lavere.

– Jeg tror mange nå ikke føler seg alene med skammen, men vet at de har mange i ryggen. Jeg har et håp nå om at 2017 skal markere et skille, sier skuespilleren.

HT har rutiner for trakassering

På Hålogaland Teater har de klare retningslinjer for hvordan trakassering skal følges opp.

– Ingen skal bli trakassert på jobb. Vi går jevnlig gjennom rutinene. For meg som leder er det viktig at folk er trygge på at ledelsen behandler saker ordentlig. Vi gjør alt vi kan for å ha en åpen dialog der folk skal føle at de blir ivaretatt, sier HT-sjef, Inger Buresund.

Buresund mener oppmerksomheten rundt oppropet er positivt.

– Det er veldig viktig og bra at dette kommer opp. Det skaper en annen form for bevissthet, og vi snakker mye om det på teateret. Vi kan ikke ha sånne tilstander.

KLARE RUTINER: HT-sjef, Inger Buresund, sier de har klare rutiner på teateret for å håndtere slike saker.

– Ikke dårlig kultur på HT

Buresund kjenner ikke til noen saker fra Hålogaland Teater mens hun har vært sjef der.

– Som leder har jeg heller ikke vært utsatt for verken trakassering eller hersketeknikker. Men jeg har jo mange år bak meg som utøver, og det kjenner jeg meg jo igjen i.

Valkeapää, som har vært bosatt i Tromsø i to år, kjenner heller ikke til noen hendelser herfra.

– Jeg har ikke opplevd noe i Tromsø, men dette er en ukultur jeg har vært klar over. Jeg har ikke møtt på en dårlig kultur på HT, sier hun.

Frilansere og nyutdannede er utsatt

Også i mediebransjen har det kommet fram mange historier om seksuell trakassering. I likhet med film- og teaterbransjen jobber mange som frilansere i media.

– Man er utsatt i bransjer med mye frilans-arbeid. Det er alltid noen som står klar til å ta over etter deg, og da vil du ikke gjøre deg vanskelig. Mange av historiene handler om nyutdannede skuespillere som er redd for å ikke få flere roller dersom de sier ifra. Dette handler om makt, og som nyutdannet og frilanser er du utsatt, sier Valkeapää.

Dette er Buresund enig i.

– Som frilanser er du hele tiden avhengig av neste jobb. Dette skaper en form for ukultur der mange ikke sier ifra tydelig nok, sier HT-sjefen.

Tromsøskuespillere

Blant de over 500 norske skuespillerne som har signert oppropet, er det flere tromsønavn.

 Alle sier til iTromsø at de stiller seg bak oppropet, men ikke ønsker å kommentere noe utover dette.