Årsaken er at etaten ikke har fått svar på sine utspill i saken. Per Elvestad, plan-, reindrift- og beredskapsdirektør, sier at Fylkesmannen har fremmet innsigelse på vegne av reindriften i området. Disse er ennå ikke besvart av sentralt hold.

Rettet en klage

– Vi har i ettertid også rettet en klage på at arbeidet er startet opp før innsigelsen er avklart. Derfor har vi bedt om at anleggsarbeidet stanses.

– Sist uke ble det sendt en ny henvendelse hvor vi etterlyser svar. Dersom heller ikke den blir besvart innen kort tid, vil vi vurdere alternativer for videre oppfølging. Da vil alle klager og fakta i saken bli tatt med av Fylkesmannen, sier Per Elvestad.

Avdelingsdirektør hos fylkesmannen, Per Elvestad.

Tre parter møttes

Hans utspill kommer i kjølvannet av et møte mellom utviklingslaget, kommunen og Statens vegvesen før helgen. Der fremsatte de offentlige etatene stor frustrasjon over måten utbygger, med velsignelse fra NVE, har operert på.

Avdelingsdirektør Rigmor Thorsteinsen, som også opererer på vegne av fylkeskommunen, er betenkt over at fylkesveien skal benyttes fremover.

Kritisk til

– Vi er på ikke kontaktet eller rådført etter at NVE godkjente utbyggingen. Her tenker jeg først og fremst på at den dårlige fylkesveien ikke vil tåle den planlagte tungtrafikken. Den vil redusere sikkerheten på strekningen mellom Nordfjordbotn og Sjøtun.

– Vi er også overrasket over at oppstarten kom bare dager etter NVE fattet sitt vedtak. Selv om utbygger erkjenner at de opererer for egen risiko, er jeg likevel bekymret for utviklingen, sier Rigmor Thorsteinsen.

Er rystet

På vegne av kommunen sier Jarle Heitmann at han er rystet over måten saken er håndtert på.

– Både vi og lokale interesser er fullstendig oversett og ikke orientert om fremdriften. Derfor er det sendt inn en klage.

Heitmann sier at både administrasjonen og formannskapet har stilt seg negative til utbyggingen.

I kommunestyret

– Derfor regner jeg med at vi får et nytt, tverrpolitisk vedtak i kommunestyret førstkommende onsdag når saken skal fremmes på nytt.

– Etter det blir det naturlig å kontakte de enkelte partiene sentralt for å få deres syn på det som har skjedd.

– Lokalt kan vi ikke godta å bli overkjørt. Derfor må også Stortinget på banen, mener Jarle Heitmann.

Under behandling

Seksjonsleder i NVE, Arne Olsen, sier at etaten har avventet å svare fylkesmannen til det forelå en juridisk vurdering av kravet om oppsettende virkning.

– Vi har mottatt avgjørelsen i dag og vil fatte et vedtak så raskt som mulig. I den sammenhengen har vi også vurdert 11 klager som er mottatt.

På spørsmål om arbeidet på Raudtind og Kvitfjell skal stanses inntil videre, sier Olsen at det spørsmålet også skal avklares nokså umiddelbart.