Tirsdag feiret ansatte og studenter ved UiT med kaffe og kaker at den nye førsteetasjen ved Kultur- og samfunnsfagbiblioteket endelig er åpnet.

Digitalisering gir mer plass

Bibliotekbygget stod ferdig i årsskiftet 1980-1981 og siden har lite vært gjort med bygget, bortsett fra noe vedlikehold.

Den omfattende ombyggingen og oppussingen startet i mars i år.

– Det var på tide å få «freshet opp» etasjen og gjøre den enda mer innbydende, sier nestleder Terje Håkstad ved UiT sin avdeling for publikumstjenester.

Han sier studentene nå får flere arbeidsplasser, både for å jobbe selvstendig og i grupper.

– Det har de ønsket, og det er den veien bibliotekutviklingen går. Vi har også gjort tilgjengelig mange stikkontakter, så studentene kan få strøm til PC-er og mobiler. Mye litteratur er jo nå digital, og da frigjøres hylleplass til arbeidsplasser, sier Håkstad.

– Derfor ble det forsinket

I store deler av vårsemesteret var førsteetasjen stengt på grunn av ombygging.

Øistein Hanssen, leder for prosjektseksjonen på avdeling for bygg og eiendom på UiT, sa til iTromsø i juli at førsteetasjen skulle åpnes 18. september.

Slik ble det altså ikke.

– Hvorfor ble åpningen to måneder forsinket?

– Leveransen av møbler tok betraktelig lengre tid enn vi hadde grunn til å anta. Det lå utenfor vår kontroll, men dette har ikke hatt praktisk betydning for driften, sier prosjektleder Øyvind Emaus ved avdeling bygg og eiendom ved UiT.

Vet ikke hvor mye som er brukt

Prosjektet har ei ramme på cirka 24 millioner kroner.

Emaus sier de er innenfor rammene, men vet ikke hvor mye innenfor.

– Eksakt hvor mye som er brukt, kan jeg dessverre ikke si ennå. Vi har fortsatt arbeid som gjenstår utenfor prosjektet, men som er utløst av det.

Venter med de to andre etasjene

Med tiden kan også de andre to etasjene få seg en overhaling.

– Det vil bli jobbet med fremover etter hvert som ting utvikler seg. Akkurat nå har vi andre vedlikeholds- og renoveringsplaner, så vi har ikke startet planleggingen på de resterende etasjene ennå, sa Hanssen til iTromsø i sommer.

– Men det er helt klart behov for endringer i de andre etasjene også, la han til.