I august ble ti holdeplasser lagt ned, men fremover vurderes langt mer drastiske tiltak.

Over flere år

Fylkeskommunen har i samarbeid med Tromsø kommune og Statens vegvesen gått igjennom samtlige bussholdeplasser med tanke på om de kan fjernes helt eller slås sammen. Det har ført til at hver femte holdeplass kan bli fjernet.

– Det er et forslag og et utgangspunkt vi jobber med. En reduksjon fra 520 til 400 er cirkatall, og alt skal ikke gjøres til neste år, det vil skje over flere år, sier assisterende samferdselssjef Jonny Berg i Troms fylkeskommune.

Minst brukte nedlegges

HOLDEPLASSREVISJON: Assisterende samferdselssjef Jonny Berg sier hver femte bussholdeplass kan bli fjernet i forbindelse med vurdering av alle holdeplassene i Tromsø.

Han legger ikke skjul på at enda flere nedleggelser av holdeplasser kan bli møtt med negative reaksjoner.

– Noen blir redd for at deres holdeplass ryker, men det er viktig for oss å si at de som sitter på bussen, kommer raskt fram. Som hovedregel er det de minst brukte busstoppene vi legger ned. Det kan hende vi slår sammen to, som det i Folkeparken og Telegrafbukta, som hver for seg ikke er blant de mest brukte.

Tar for lang tid

Bakgrunnen for holdeplassrevisjonen er å gjøre bussen mer konkurransedyktig og attraktiv som fremkomstmiddel i forhold til bilen. Jo flere busstopp en rute har, dess lengre tid tar det med bussen.

– Det har kommet kritikk mot bussen at den tar for lang tid. Når vi vurderer reduksjon tar vi hensyn til skoler, store arbeidsplasser som UNN og UiT og Jekta hvor vi må ha store holdeplasser, sier Berg.

Mange hensyn

I forbindelse med holdeplassrevisjonen har fylkeskommunen tatt hensyn til flere faktorer, også kvaliteten på den enkelte holdeplass. De største av oppgraderte holdeplasser får nye leskur og sanntidssystem.

– Det har vært en avveining. Busspassasjertallene betyr mye, men også avstand til beste stopp, hvor vanskelig det er å lage en skikkelig holdeplass fordi de nye må være universelt utformet. Derfor har vi hatt en grundig gjennomgang av alle bussholdeplassene, sier Jonny Berg.