Den fangstbaserte fiskerinæringen i Troms bidro med hele 346 millioner kroner i skatt i 2015, viser en fersk studie av ringvirkningene fra fangstbasert fiskerinæringen i fylket.

Studien er utført av Nofima på oppdrag fra Næringsforeningen i Tromsøregionen.

Ifølge rapporten hadde nesten 2.000 innbyggere i Troms arbeid i fangstbasert fiskeindustri i 2015. Av disse arbeidet rundt 1.100 personer på havet, mens fangstbaserte industri sysselsatte rundt 800 personer, fordelt på 39 industribedrifter.

69 prosent landes i Tromsø

Nofima-forsker Roy Robertsen er en av forfatterne av rapporten og sier Tromsø er fylkets klart største fiskerikommune.

– 59 prosent av de norske landingene av fisk og skalldyr skjedde i Tromsø i 2015. Innen fiskeri er Tromsø også den klart største kommunen med tanke på antall landinger.

LES OGSÅ: Forhandler med amerikanere som er sultne på tørket rogn (for abonnenter)

Når utenlandske landinger medregnes, landes hele 69 prosent av totalen i Tromsø, mens 71 prosent av volumet er landet som fryst fisk på terminalene ved Tromsøysundet.

– Det er overraskende hvor mye frossent råstoff som tas imot av fryseterminalene her i byen, og som gir også et viktig bidrag til skatt og verdiskaping.

Nofima begynte med arbeidet med rapporten i fjor, da 2016-tallene ennå ikke var klare

– Siden 2015 har kvotene vært relativt stabile. Jeg tror derfor ikke det har vært store endringer siden 2015, uten at jeg kan basere det på faktiske tall, sier Robertsen.

1,1 million per fisker

Store fiskebestander og høye kvoter har bidratt til de gode tider. Verdiskapingen per tromsfisker var ifølge Nofima på 1,1 millioner kroner i 2015.

Styremedlem Lasse Holm i Næringsforeningen for Tromsøregionen håper funnene i rapporten holder politikerne på tå hev.

– De som jobber i næringen er nok kjent med disse tallene, men de er greie å slå i bordet med når vi og næringen skal synliggjøre hva slags betydning fiske og havbruk har for regionen. Dermed vil forhåpentligvis politikerne fortsette å legge til rette for disse næringene, sier Holm til iTromsø.

LES OGSÅ: Yrkesfiskerne må nå sende titusenvis av kroner ned i havdypet (for abonnenter)

Næringsforeninga har bestilt to rapporter til fra Nofima. De kommer i januar og tar for seg ringvirkninger i havbruksnæringen og leverandørindustrien innen både fiskeri og havbruk.