Politiadvokat Stine Melbye Sørensen sier at det i forbindelse med arrestasjonen også ble tatt beslag i en rekke dokumenter på bopel til Fagerli.

Nært samarbeid

– Vi har hatt et nært samarbeid med skatteetaten og Arbeidstilsynet i denne saken. Det og tips fra publikum gjorde at vi valgte å aksjonere. Nå pågår etterforskningen for fullt.

Opprinnelig skulle straffesaken mot Johannes Fagerli starte i forrige måned. Men bare kort tid før hovedforhandlingen – hvor tingretten hadde avsatt fire uker – valgte 47-åringen å legge alle kortene på bordet (for abonnenter). Dermed tok prosessen en ny og dramatisk vending.

Berammet på nytt

Nå er saken berammet på nytt og skal starte opp i neste måned.

– Vi ser foreløpig saken an. Men jeg ser ikke bort fra at vi får en ny utsettelse på grunn av bevisene som nå blir gjennomgått, sier politiadvokaten.

Hun tar tilståelsen til Fagerli som et tydelig tegn på at den alvorlige tiltalen var korrekt og at han valgte å ta en kort prosess i forhørsretten fremfor en skittentøyvask som ville pågått i flere uker.

To selskap

Den opprinnelige tiltalen mot tromsømannen omhandlet grov økonomisk utroskap i selskapene Optimale Consult AS og Wiman AS – henholdsvis entreprenør- og eiendomsselskap.

Det var snakk om brudd på straffe-, bokførings-, merverdiavgifts- og ligningsloven. Det gjorde at han risikerte inntil seks års fengsel. Men på grunn av tilståelsen, har Fagerli krav på strafferabatt.

Holder kortene tett

Stine Melbye Sørensen ønsker ikke å utdype hvilke spor politiet følger denne gang.

– Men jeg kan si så mye at de nye forholdene omhandler ny, økonomisk kriminalitet som er sammenfallende med det som er i hovedtiltalen.

Politiet fattet interesse for saken da Optimale Consult AS gikk konkurs i august i fjor. Etter en razzia hjemme hos ekteparet, endte det med arrestasjon og en rekke avhør.

Grov kriminalitet

Som følge av tilståelsen, erkjenner Johannes Fagerli å ha stått bak grov økonomisk kriminalitet. Det er snakk om uriktig eller villedende informasjon og uriktig dokumentasjon – ting som har foregått over tid (for abonnenter). Dette er transaksjoner som skal ha gitt Fagerli en betydelig økonomisk fordel, heter det i tiltalen.

I et drøyt år før konkursen i entreprenørselskapet, skal det ikke ha blitt foretatt bokføring. Det var også tilfelle i Wiman AS hvor Fagerli var daglig leder og i en periode også styreleder.

Lignende forhold

Påtalemakten konstaterer også at Fagerli tidligere er dømt for lignende forhold og at det som omhandler denne saken har foregått over en periode på to-tre år – i et tidsrom hvor han var fradømt retten til å drive alle former for virksomhet. Det blir i den videre prosessen ansett som skjerpende i forhold til straffeutmålingen.

Som følge av tilståelsen erkjenner også Johannes Fagerli at avgifter og inntekter ikke er innbetalt eller oppgitt til beskatning. I sum dreier det seg om millionbeløp.

Overført penger

Videre er det avdekket at Fagerli overførte penger fra selskapenes konti til seg selv og kona. Totalt dreier det seg om over 1 million kroner – penger som ifølge tiltalen skal stamme fra straffbare handlinger og som ble forsøkt hvitvasket.