Fotgjengerne i Storgata har det siste halvåret måttet bruke det trange fortauet for å komme seg fram mellom Wi-To-hjørnet og Kirkeparken.

– Tromsø trengte dette

Da arbeiderne rev ned sperrebåndene klokka 13.00 onsdag, var det ingen som valgte å benytte seg av den nyåpnede gata. Kanskje av gammel vane.

Men så dukket Nelly Karaboquiris opp, bestemt traskende midt nedover gågata, som den første på et halvt år.

– Tenk at jeg er 84 år, også er jeg den første som går i den nye gata. Det er jeg glad for, smiler Karaboquiris, som opprinnelig kommer fra Hellas.

– Gågata er blitt meget vakker, og her blir det tørt og fint å gå. Dette trengte vi i Tromsø.

Håper gata trekker folk

Kommunens prosjektleder Asle Ræder smilte bredt da flere og flere gjorde som Nelly og tok gatebredden i bruk.

– Et herlig øyeblikk. Dette har vi jobbet med i et halvår. Endelig kan tromsøværingene ta tilbake gata, sier han.

Storgata og fortauene rundt har også nå fått gatevarme.

– Nå kan man gå tørrskodd hele året. Vi håper gata gir en god opplevelse og trekker flere folk til sentrum.

– Ikke hverdagskost med skifer

Det er Akershus-selskapet Braathen landskapsentreprenør AS som har vært hovedentreprenør i arbeidet. Prosjektleder Carl Axel Søndenaa smilte også bredt da folk begynte å strømme på i hele gateløpet.

– Det har vært et spennende og flott prosjekt, særlig siden vi har fått bruke marmor og Alta-skifer. Det er ikke hverdagskost for oss å bruke så fint materiale, sier Søndenaa, som i perioden har ukependlet til Tromsø.

Til våren er han tilbake. Da skal entreprenøren gå i gang igjen med renoveringen av Kirkeparken, som skal være ferdig til sommeren.

Savner flere sitteplasser

Nelly Karaboquiris har likevel noen innvendinger mot den nye delen av gågata.

– Jeg forstår ikke hvorfor det ikke er flere sitteplasser i denne flotte gata, slik som i mange gågater i Spania og andre land.

– Det vil nok ikke komme flere sitteplasser i Storgata, men det blir mange benker i Kirkeparken når den åpner til sommeren, svarer Ræder, som for øvrig ønsker folk velkommen til den offisielle åpningen av Storgata fredag ettermiddag.