50-årsjubileet feires med blant annet en ny satellittstasjon i Chile og en 300-millionerskontrakt med selskapet OneWeb som om ikke lenge skal ha 680 enheter i verdensrommet. Disse skal gi internett til alle på kloden og KSAT skal ha overoppsynet.

Ser fremover

Ifølge direktør Rolf Skatteboe har selskapet ett entydig mål: Å vokse.

– Vi tenker fremover – ikke så mye på det som skjedde i går. Det gjenspeiles også i utviklingen.

Da Kongsberg-gruppen overtok telemetristasjonen i 2002, var omsetningen på 40 millioner kroner og selskapet hadde like mange ansatte. I år nærmer inntektene seg 800 millioner kroner og det er 160 personer som har sitt virke ved Prestvannet.

Omskrevet ordtak

Derfor har konserndirektør Geir Håøy tatt seg friheten og skrevet om JFK-ordtaket til: «Ikke tenk hva verden gjør for oss, men hva vi kan gjøre for verden».

– Ser vi på KSAT-aktiviteten under ett, blir 93 prosent av våre tjenester eksportert. Med 130 bakkestasjoner over hele verden, har vi en betydelig andel leveranser til blant annet værmeldingstjenestene i USA og Europa. For ikke å glemme vårt 20-årige samarbeid med NASA og at vi håndterer over 100 satellitter daglig.

Chile-stasjonen

Om etableringen i Chile, sier Skatteboe dette:

– Antennen er plassert på 53 grader sør og er sånn sett veldig strategisk i forhold til Antartisk og sørpolen. Her er det investert 20 millioner kroner, men den andre antennen vil komme i tillegg og skal stå ferdig med det aller første. Disse installasjonene vil bli meget viktige i vårt globale bakkenettverk.

Markerer jubileet

Jubileumsåret ble i dag avsluttet med et seminar i Tromsø med deltakelse fra viktige, nasjonale aktører innenfor politikk, romindustri samt forskning og utvikling.

– Hensikten er å profilere KSAT sin posisjon – både som en ledende aktør innenfor nasjonal romindustri og at vi med hard, internasjonal konkurranse har fått store kontrakter.

Stabile betingelser

– Videre vil vi ha fokus på hvordan langsiktige, nasjonale investeringer og stabile rammebetingelser bidrar til internasjonal suksess og hva vi må gjøre for en fortsatt positiv utvikling innen norsk romvirksomhet, sier KSAT-direktør Rolf Skatteboe.