Arbeidet med et Samisk Hus i Tromsø har pågått lenge. Tromsø sameforening har hatt det på sin ønskeliste siden 1969.

Penger til utredning

Tida har imidlertid gått uten at noe har skjedd. Da Troms fylkeskommune, Tromsø kommune, Sametinget og Sparebankens kulturnæringsstiftelse i 2016 bevilget i alt 1,2 millioner kroner for å utrede saken, ble det øynet nytt håp.

Tidlig i høst skulle utredningsarbeidet vært ferdig, men ble utsatt.

– Jeg har jobbet siden i vår med dette. Vi skulle vært ferdig i september, nå skal rapporten ferdigstilles senest 20. desember. Vi er i sluttfasen, sier prosjektleder Monalf Figenschau i AT Plan & Arkitektur.

– Hva er grunnen til at det har tatt lengre tid?

– Det har vært mer arbeid enn opprinnelig forutsatt.

Seks sentrumsalternativ

Figenschau utreder forutsetningene for en etablering av Samisk Hus i Tromsø, men vil ikke si så mye konkret før arbeidet er helt ferdig.

Både plassering, organisering og innhold er blant de faktorene han har jobbet med.

– Vi har sett på seks lokasjoner, ulike tomter og områder sentralt i Tromsø by, med tanke på at det skal ligge sentralt. Skansen har ikke vært vurdert fordi det ikke er tilstrekkelig med areal der.

– Er det snakk om å bygge nytt eller leie?

– Det er ting neste fase må ta stilling til, blant annet med tanke på om dette skal være rent kommersielt eller ikke.

Foreslår arktisk urfolkssenter

Prosjektlederen sier perspektivet er utvidet fra et rent samisk senter til å gjelde alle urfolk i Arktis.

– Vi har løftet prosjektet opp på et internasjonalt nivå, til et arktisk urfolkssenter, hvor samene inngår, sier Monalf Figenschau.

Han har vært i kontakt med primært samiske organisasjoner og institusjoner, men også andre urfolksgrupper er med i vurderingen.

– Rapporten skal beskrive mulighetene, men prosjektet må gjennom en fase til. Da må konkrete avtaler landes, blant annet med hensyn til eierskap og hvordan senteret skal organiseres.

Et løft

Det er de som har vært med å finansiere utredningen som vil få rapporten først. Prosjektlederen mener det ligger mange spennende muligheter med et arktisk urfolkssenter.

– Det kan bli et viktig prosjekt for Tromsø, og et virkelig løft for å profilere samer og andre urfolk i Arktis. Det kan bli noe vi ikke har sett før. Jeg tror det kommer til å bli veldig, veldig bra, sier Monalf Figenschau.

Etterlyser folkemøter

Leder i Tromsø sameforening, Vidar Andersen, er kritisk til at samene ikke er involvert mer i forbindelse med utredningen av Samisk Hus i Tromsø. Bortsett fra en telefon og en epost, har han ikke vært involvert på annen måte.

– Jeg har ikke registrert at det har vært folkemøter eller annen involvering overfor noen samiske miljøer de siste par årene. Samer generelt må få et eierskap til Samisk Hus, det eneste jeg har å forholde meg til er en epost jeg fikk i september, sier Andersen som overtok ledervervet i Tromsø sameforening i vår.

Han mener prosessen med Samisk Hus har stått i stampe altfor lenge. Han viser til mindre prosjekter tidligere hvor sameforeningen har hatt en mer aktiv rolle enn den har nå.

– I utgangspunktet er vi positive til Samisk Hus, men det er veldig viktig av de samiske miljøene, både privatpersoner og organisasjoner, får et eierskap til det. Samisk Hus må forankres i det samiske miljøet og blant samer generelt, nå har vi for Romssa Sámi Searvi sin del bare en epost å forholde oss til. Det er snakk om vår kultur, og jeg synes ikke vi har fått være med, rett og slett, sier Vidar Andersen.

Ikke riktig nå

Dette svarer prosjektleder Monalf Figenschau på kritikken:

– Prosjektet har vært i kontakt med mange samiske organisasjoner og enkeltpersoner fra det samiske miljøet for å registrere interesse både generelt i forhold til prosjektet som sådan samt interesse som mulig bruker/leietaker. På det nåværende nivået i prosjektet har man vurdert at det ikke har vært riktig med et folkemøte. Dette vil det imidlertid bli anledning til når denne fasen er ferdig og det er mer konkrete forhold og ta stilling til. Prosjektet tenkes presentert både i media og på andre egnede plattformer.