Nettavisen publiserte nylig en liste over Stortingsrepresentantenes telefonregninger. Kent Gudmundsen (H) har den 8. høyeste telefonregninga det siste året, av samtlige 169 representanter på Stortinget.

Regninga er på klekkelige 20.731,01 kroner. Den 10. høyeste regningen er også fra en Troms-representant, nemlig SVs Torgeir Knag Fylkesnes som har brukt 19.353,25 kroner på et år. Regningene er fra 1. oktober til 30. september i år.

– Mobiltelefonen er det viktigste verktøyet jeg har. Jeg bruker telefonen veldig aktivt. Jeg er mye på reise og sitter ikke på kontoret. Jeg er hele tiden i dialog med velgere og snakker med folk på telefon, sier Gudmundsen.

Lavere kostnader

Databruken på telefonregningen er også koblet opp til representantene PC-er og iPader.

– Det blir også noen utenlandsreiser, og da øker også telefonregningen når man fortsatt snakker og bruker data.

Ifølge Nettavisens oversikt er det Anniken Huitfeldt (Ap) som har høyest regning av samtlige representanter på Stortinget, med en regning på 30.215 kroner. Hun er leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Telefonkostnadene på Stortinget har blitt drastisk redusert de siste årene. For to år siden lå Ap-leder Jonas Gahr Støre på topp over oversikten – da med 87.342 kroner brukt på ett år.

Alltid «på»

Gudmundsen understreker at alle stortingsrepresentanter er aktiv ovenfor velgerne, men mener at han selv er ekstra aktiv.

– Jeg er svært aktiv, og «på» døgnet rundt. I helgene, på ferien – jeg er aldri skrudd av. Når man er stortingsrepresentant for en kort periode i livet skal man gi alt. Det krever sitt, og det er hundrevis av e-poster daglig, det er å kommunisere med videosnutter på Facebook.

Lavest regning blant stortingsrepresentantene fra Troms, har avtroppet Høyre-representant Elisabeth Aspaker. Hun hadde kun 3.633 for fjoråret – men i tre måneder av perioden var hun europaminister, og satt ikke på Stortinget.

Mye reise

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) forklarer den høyre regningen først og fremst med regelmessige utenlandsreiser.

– Jeg er valgt til medlem av Nordisk råd. Da blir det en del utenlandsreiser.

Flere av stortingsrepresentantene med høyest regninger har som fellesnevner at de har verv som krever mye utenlandsreiser, slik som medlemmer av utenriks- og forsvarskomiteen.

Fylkesnes forklarer også at det er strenge sikkerhetsregler for Stortingsrepresentantenes telefon- og databruk.

– Vi skal ikke bruke wifi-anlegg, og der vet jeg at det er litt slurving blant en del andre stortingsrepresentanter. Og når det blir telefonmøter eller videokonferanse på reise, blir det fort veldig kostbart, særlig hvis man er på utenlandsreise.

Sikkerhet

For noen år siden ble det oppdaget falske basestasjoner rundt Stortinget.

– I etterkant har det vært et økt sikkerhetsfokus, og man innså at man har nok vært naiv. Da er det mye forholdsregler rundt særlig dette å ikke bruke wifi. Jeg tror de som tar forholdsreglene på alvor fort vil havne oppover på den lista.

– Men 19.000 kroner, det var en voldsom høy regning, sier Fylkesnes.