Etter at Nancy Herz skrev innlegget «Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå» i Aftenposten i fjor vår, har hun en blitt en aktiv og uredd samfunnsdebattant og spaltist.

Tung bør for unge

Sammen med Amina Bile og Sofia Nesrine Srour mottok hun Fritt Ords Honnørpris i vår, og i høst kom boka «Skamløs». Herz reiser også rundt og snakker om boka som tar opp æreskultur, kjønnsroller og sosial kontroll av kvinner i minoritetsmiljøer.

Nå kommer hun til Tromsø og deltar i samtale etter visningen av Iram Haqs film «Hva vil folk si», som er sett av over 90.000 på kino. I filmen tar en pakistansk jente oppgjør med sin sneversynte og dominerende far.

– Det er en sterk film som det er fint å snakke om og diskutere etterpå. Den tar opp samme tematikk som vi skriver om; om den såkalte æres- og skamkulturen som begrenser unge menneskers liv. Da jeg var yngre kjente jeg mye på det selv, det er en tung bør for en som er ung, sier Herz.

Etter filmvisningen på Verdensteatret onsdag kveld skal hun samtale med regionleder Ole-Gunnar Solheim i Amnesty International.

«F**K moralen»

Herz regner seg selv som norsk ateist, med libanesiske røtter. I Aftenposten-innlegget skriver hun rett fra levra:

«Vi er skamløse arabiske jenter, enten vi går i miniskjørt, hijab, bukse, skjørt, burka eller nakne. Vi er ikke et konsept», skriver hun blant annet.

Herz siterer også fra et Facebook-innlegg til debattanten Sofia Nesrin Srour, som Herz mener oppsummerer det hele godt:

«Sosial kontroll, den forbanna æreskulturen, skammen de vil skylle over oss i bølger ... F**K moralen de bruker mot oss, de sosiale normene de setter for oss kun fordi vi er født jenter, og nei – jeg eier ikke DIN skam!».

Gjør det lettere

Det har ikke manglet på reaksjoner å være frittalende og tale sterke motkrefter midt imot.

– Det har vært hardt og jeg har fått en del dritt; som at jeg må brenne i helvete. De fleste reaksjonene har vært overveldende positive. Debatten har utviklet seg og har fått flere stemmer. Jeg bare viderefører kampen som Shabana Rehman Gaarder, Deeyah Khan og Amal Aden og mange flere har startet, de har gjort det lettere for oss som kommer etter, sier Nancy Herz.

Hun reiser også rundt og snakker om boka «Skamløs» som tar opp æreskultur, kjønnsroller og sosial kontroll av kvinner i minoritetsmiljøer.

Kjenner seg igjen

Nå er de tre skamløse jentene nominert til «Årets Navn» i Dagbladet.

– I boka skriver vi historien til åtte ulike jenter for å vise bredden og spekteret av opplevelser. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i historiene. Det er flere enn meg selv som kjenner seg igjen både i boka og filmen. Jeg har ikke noen fasit på hvordan man skal leve livet, men jeg kan bidra til å vise valgmulighetene.

Nei til partipolitikk

For den tiden er 21-åringen foredragsholder på heltid, men i tillegg til rollen som samfunnsdebattant prøver hun også å være juss-student. Politiske partier har prøvd å verve henne, uten hell.

– Jeg har fått spørsmål fra flere partier, men har så langt takket nei. Jeg er medlem i Amnesty International og har vært med i flere år. Jeg vil heller engasjere meg i det frivillige arbeidet. Jeg brenner for frivilligheten, det gjør at jeg kan stå friere, sier Nancy Herz.