Bøkene det er snakk om er oppskriftssamlingen «Tradisjonsmat fra nord», samt «Maten vi spiser» som omhandler norsk mathistorie fra 1945 og fram til i dag.

– Jeg ønsker å nå ut til firma eller bedrifter som vil gi bøker i julegave til de ansatte. Pengene vil doneres uavkortet til veldedighet, og det er teoretisk snakk om 120.000 kroner, forteller Moe.

Vil støtte rusomsorg

Forfatteren har ikke bestemt seg for hvilken organisasjon pengene potensielt skal doneres til, men er klar på at det blir til en lokal organisasjon.

– Helst vil jeg gi pengene til noen som ikke har offentlig støtte fra før. Jeg har spurt kunder som har kjøpt enkeltbøker om gode tips, og de fleste foreslår organisasjoner som jobber med rusproblematikk, sier han.

Ikke første gang

Det er ikke første gang Moe har solgt bøker for veldedighet. Allerede i 1994 lagde han et hefte om tradisjonsmat som ga helsehuset Elisabethsenteret 74.000 kroner. Året etter kom Elisabeth-brødet, der hvert solgte brød ga én krone til samme formål.

I 2007 kom Bakeboka for kokk- og stuertskolen, der Moe var lektor før han ble pensjonist. Overskuddet fra denne gikk til Bymisjonen.

– Da kom det inn 100.000 kroner som gikk uavkortet til saken, sier Moe.

TREVERK: Nils Harald Moe lager bruks- og pyntegjenstander av overskuddstre fra vedutsalget i Tromsdalen.

Samisk og kvensk mat

Boka «Tradisjonsmat fra nord» inneholder 512 oppskrifter fra hele Nord-Norge, samt historikk rundt blant annet båter og utstyr. Samisk og kvensk mat har også fått en naturlig plass i boka.

– De samiske oppskriftene er oversatt til samisk med hjelp fra fylket. Det ble dessverre vanskelig å få oversatt til kvensk, forklarer Moe.

Til og med uke 50 vil Moe ha en egen boks i innendørsparken Plan Tre på Veita-senteret. Her kan interesserte ta en titt på både bøkene, samt hjemmelagde treprodukter som også kan kjøpes.

– Dette har vært min fritidssyssel etter jeg ble pensjonist, forteller han.