Kommunestyret vedtok i forrige kommunestyremøte å innføre bompenger i Tromsø. Nå jobber Statens vegvesen med å utarbeide en utredning om Tromsø.

– Det er to ting vi trekker fram som de viktigste tiltakene for å nå nullvekstmålet: Det er å løse problemet i Giæverbukta og etablere metrobuss i Tromsø. Metrobuss vil være en buss som går svært hyppig i et triangel mellom Giæverbukta, Breivika og sentrum, sier ordfører Kristin Røymo, etter å ha holdt det første møtet i Tenk Tromsøs styringsgruppe.

Nullvekst

Ordføreren er leder av Tenk Tromsø, som er et samarbeid mellom Tromsø kommune, Troms fylkeskommune og Statens vegvesen for å få på plass en byvekstavtale med staten, som vil gi et stort infrastrukturløft for Tromsø, finansiert gjennom bompenger og gjennom statlige tilskudd. Det er også en forutsetning for finansieringen til staten at det skal være nullvekst i personbiltrafikken.

– Bruken av bompengene vil være oppe til vurdering hvert eneste år. Staten skal lede porteføljestyringa, og vil gi en løpende vurdering om hvorvidt tiltakene virker på nullvekstmålet. Kommer vi da i en situasjon hvor vi ser at vi har en økning i trafikken, vil staten prioritere andre tiltak, og det er et sentralt poeng. Da kan for eksempel økte ressurser på hyppigere eller billigere buss bli prioritert foran andre planlagt tiltak, sier Røymo.

– Betyr det at store prosjekter kan bli utsatt hvis man ikke lykkes med å få ned veksten av personbiltrafikk?

– Ja, men man vil ikke stanse prosjekt som er i gang. Men alle tiltakene vil bli revidert og revurdert på ulike måter de neste 15 årene.

Utredning legges fram

Statens vegvesen jobber nå med en byutredning som legges fram 15. desember.

– Nå er staten med i prosessen, og neste steg er at de legger fram en utredning som har sterkt fokus på hvordan vi bruker arealene våre for å nå nullvekstmålet. Der vil de også presentere ulike scenarioer for å nå et nullvekstmål, forklarer Røymo.

Forhandlinger med staten

Kommunen og fylkestinget skal deretter gi en uttalelse til utredningen, før forhandlingene med staten begynner.

– Det er ikke satt noen dato, men det har blitt antydet rett i etterkant av april 2018. Da er det staten ved politisk nivå som skal delta, ved samferdselsdepartementet og kommunaldepartementet.

Røymo sier videre at hun har fått antydet at forhandlingene vil skje med statssekretærnivå i departementene.

Foreløpig er det ikke klart hvem som skal forhandle på vegne av kommunen.

– Det blir jeg som ordfører, samt en politisk gruppering. Så vil vi ha med oss de faglige ansatte som har vært tett på saken, forteller Røymo.