Som vanlig setter Kulturskolen opp en forestilling på tampen av året. I år er det forestillingen «Askepott – en førjulsballett» som settes opp til helgen. Hovedrollene spilles av dansere ved Kulturskolen, men de har for anledningen hentet inn en russisk prins.

Som tidligere år samarbeider de med Nordnorsk opera og symfoniorkester (NOSO). Dirigent for anledningen vil være Øyvind Bjorå.

SE OGSÅ: Bildene fra generalprøven (for abonnenter)

Få billetter igjen

Billettene har tradisjonen tro blitt revet bort, men det finnes ennå muligheter å få se den populære forestillingen.

– Det var egentlig utsolgt, men har nå fått utvidet med ståplasser under alle de tre spilledagene, forteller kommunikasjonsrådgiver Aggie Peterson ved NOSO.

Det kan imidlertid være lurt å være rask på labben om man vil få forestillingen med seg – fredag, lørdag og søndag er det henholdsvis bare 30, 38 og 40 ståplasser igjen.

– Det er rundt 250 barn som er med, så mange skuelystne slektninger og venner sørger for at det alltid er fulle hus, sier hun.

Samarbeidet mellom NOSO og Kulturskolen er inne i sitt ellevte år. Peterson forklarer at det viktigste for NOSO er å kunne bidra til at kulturskoleelevene får være med på en stor og profesjonell produksjon.

– Jeg husker jo fra egen erfaring at dette er en stor opplevelse, der mange av deltakerne senere blir profesjonelle dansere, sier hun.

Ligger mye trening bak

Danselærer Sally Parkinson har vært involvert i førjulsballetten siden starten i 2006, og forteller at det i årets forestilling deltar dansere fra alle alderstrinn, der de minste er helt nede i 6-årsalderen.

– De eldste er 21 år, og nesten som veteraner å regne, forteller Parkinson.

LES OGSÅ: Una (18) fikk endelig hovedrollen: – Jeg ble både veldig nervøs og veldig glad (for abonnenter)

Hun mener den årlige førjulsballetten er med på å gi en god «kulturell barneoppdragelse» og en smakebit på hvordan denne kunstformen er.

– Det betyr for eksempel muligheten til å bli kjent med de store klassiske verkene, og ansvaret som følger med å danse på en så stor scene, sier hun, og legger til:

– For å kunne tilby forestillinger som «Askepott» i Tromsø må vi lage det selv, og jeg er veldig glad for at NOSO vil det samme. Det er en nydelig juleforestilling, sier hun.

Torsdag kveld ble den første generalprøven med fullt orkester utført, men danserne har øvd siden september.

– Trinnene ser kanskje lett ut fra salen, men det er for at det ligger flere måneder med trening bak, sier hun.

Dyktige danselærere

Alt av arbeid med kostyme, scenografi og koreografi er gjort av danselærerne Hanna Fause Tjelmeland, Åshild Thinn, Lise Damsgård og Synnøve Hay Kaljord, i tillegg til Parkinson selv. Hun beskriver samarbeidet og innsatsen til de andre lærerne som fantastisk.

– Vi ønsker å gi deltakerne en opplevelse de aldri kommer til å glemme.