Tidligere Høyre-statsråd og fylkesmann i Troms, Svein Ludvigsen sitter i et ekspertutvalg som skal vurdere hvilke oppgaver som kan flyttes fra staten til de nye fylkeskommunene. Utvalget skal avgi sitt forslag innen utgangen av januar.

Flere oppgaver

Mens Ludvigsen understreker at han ikke kan si noe om konklusjonene til utvalget, forteller han at de diskuterer en rekke oppgaver de mener kan flyttes til de nye fylkeskommunene.

– Regjeringen og Stortinget mener at de nåværende fylkene er for små til flere oppgaver. Derfor betyr de større fylkene nå får større oppgaver. Vi skal foreslå hva som kan flyttes fra statlig nivå, fra departement, fylkesmann, direktorat og så videre, til fylkeskommunen. I dag er fylkeskommunen en næringsutvikler, men vi mener at det bør bli en samfunnsutvikler, sier Ludvigsen.

Utvalgets forslag er ikke bindende, men et forslag til regjeringa og Stortinget.

Fylkesmannen

Den nye fylkesmannen i Troms og Finnmark, Elisabeth Aspaker, kan få noen færre oppgaver enn sine forgjengere.

– Der det er behov for lokalpolitisk skjønn skal man vurdere å legge det til fylkeskommunen. Fylkesmannen utøver et betydelig lokalpolitisk skjønn, og mange tolker at disse oppgavene skal legges til de nye fylkene, sier Ludvigsen og trekker fram en annen oppgave som kan bli flyttet fra fylkesmann til fylkeskommune:

– Landbruk ligger i dag under Fylkesmannen. Det ser vi på om er mulig å flytte.

Med nye oppgaver vil også nye penger komme til fylkeskommunene.

– Med oppgavene vi foreslår og flytte følger også pengene, eller «det finansielle ansvarsprinsippet», som det heter, forteller Ludvigsen.

Kultur og idrett

Særlig innen kultur mener han at det er muligheter for nye oppgaver for fylkene.

– I dag har statlige organ innen kultur og idrett mange økonomiske ordninger. Hvorfor kan vi ikke flytte dette til fylkene? Her tenker jeg på for Kulturfondet, Norsk Tipping og Kulturrådet.

Regionreformen har blitt kritisert på regionalt plan av særlig politikere på venstresiden for å ikke inneholde noen nye oppgaver. Ifølge Ludvigsen skal det ikke stå på forslagene til ekspertutvalget.

– Det vi foreslår vil få konsekvenser for ansatte både i stat og fylke. Istedenfor å bevare det etablerte har vi spurt oss «finnes det noen grunner til at oppgavene ikke kan flyttes til fylkeskommunen?» når vi drøfter de ulike oppgavene, sier Ludvigsen.

Ludvigsen trekker også fram områder som helse, miljø, næring og regional planlegging hvor fylkeskommunen kan få et større ansvar.

To nivå

Ludvigsen mener, som Høyre, at idealet kun hadde vært å legge ned fylkeskommunen – men aksepterer vedtaket Stortinget har gjort.

– Personlig mener jeg vi hadde klart oss med to forvaltningsnivå, men når Stortinget har vedtatt det må man gi de nye fylkeskommunene ansvar og oppgaver. Man kan ikke ha nye forvaltningsreformer hvert åttende år, så nå tenker vi i et 20–30 årsperspektiv. Men jeg tror vi vil komme med så djerve forslag, at mange vil forbauset.