Hver vinter står et titall trailere bom fast på fylkesveien mellom Tromvik og Kaldfjorden.

Fylkesvei 57 forbi Grøtfjorden er en fryktet strekning for tranportørene på grunn av veiens forfatning og de vanskelige værforholdene.

– Det har tidligere vært snakket om at transportørene vil nekte å kjøre til Tromvika, men nå har man sagt at nok er nok, og ville legge handling bak ordene, sier Erling Robertsen, daglig leder ved Norway Seafoods anlegg i Tromvik.

Har lenge krevd utbedringer

I en årrekke har både fiskeribedriften og transportselskapene krevd at veien blir utbedret. Man har til en viss grad fått gehør fra myndighetene – all den tid veien er flyttet oppover på listen i Regional Transportplan.

– For øvrig har vi ikke fått noen tilbakemeldinger om hvordan problemene med fylkesveien skal løses, sier Robertsen, og fortsetter:

– Det er ikke godt nok.

ISOLERT: I februar i år blokkerte denne traileren fylkesveien slik at bygdene Grøtfjord, Tromvik og Rekvika var isolerte fra omverdenen i flere døgn før veien kunne åpnes.

– Jeg har avlyst alle transporter hit til Tromvik fram til søndag som følge av det vanskelige været. Jeg kan ikke risikere sikkerheten til sjåførene – og jeg vil heller ikke risikere at vi taper penger på at bilene står fast, sier Robertsen.

Bygder blokkerte i flere døgn

I februar i fjor blokkerte en fastkjørt trailer veien slik at bygdene Grøtfjord, Tromvik og Rekvik var isolerte i flere dager.

– Dessuten kostet bergingen av traileren over 370.000 kroner, sier Robertsen.

Han krever derfor – på vegne av bedriften, og på vegne av tranportørene, at det innkalles til hastemøte mellom brukerne av veien og veimyndighetene, samt de ansvarlige for snørydding.

– Vi må bli enige om tiltak som kan settes inn umiddelbart for å holde veien åpen og i kjørbar stand, sier han.

BOM FAST: Trailere med fisk går seg ofte fast langs den værutsatte veistrekningen fra Tromvik.

Vil ha krisemøte i neste uke

Dette møtet må komme på plass allerede i neste uke, sier han videre.

– Vi er helt avhengige av at vi skal få fraktet fisken ut av bygda vinterstid, sier han.

Dersom de ansvarlige myndighetene ikke kommer Robertsen og de andre brukerne i møte vil det kunne få dramatiske konsekvenser.

– Om vi ikke får til en løsning så å si umiddelbart på problemene så kan vi like godt låse døra på bruket og kaste nøkkelen på havet, sier han.

Fylkesråd for samferdsel – Ivar B. Prestbakmo – sier at man er fullstendig klar over problemene som man sliter med langs fylkesveien.

– Noe må gjøres

– Veivesenet – som håndterer dette for oss i fylket – har prøvd en rekke tiltak allerede – som lysregulering, strøing og andre mindre ting. Dessuten vil man se på andre tiltak som kan avhjelpe noe av problemene inneværende vinter, sier han.

Han sier at veien på sikt må utbedres, men at det er en svært omfattende investering.

– Det handler både om rassikring ved Grøtfjorden og utbedring av veien over eidet, sier han.

Veivesenet har beregnet kostnadene for dette til 600 millioner kroner.

Skal behandle saken i mars

Prestbakmo sier at fylkestinget skal behandle en sak om finansiering av fylkesveier i sitt marsmøte. Da vil det være naturlig at man ser nærmere på planene for utbedring av fylkesveien.

– For det er ikke tvil om at det er en veldig viktig vei – ikke minst med tanke på verdiskapning i distriktet, sier han.