Forestillingen hadde premiere på Festspillene i Nord-Norge i år, og hadde nylig to utsolgte forestillinger i Oslo. Til neste år kan forestillingen sees i Tromsø, da den settes opp på Rådstua som en del av en større turné.

– Vi ville vise ulike sider av historien, og mange publikummere har blitt overrasket over de positive sidene med krigstid, sier skaper Simone Grøtte.

Førstehåndskilder

Grøtte beskriver danseforestillingen som teksttung, og en god inngangsport for dem som ikke har et forhold til moderne dans fra før. Hun forteller at dette også er første gang hun er involvert i et stykke der hun selv ikke står på scenen.

– På grunn av forestillingens størrelse, trengte jeg å se den utenfra, sier Grøtte, som står bak både konsept, regi og koreografi.

Forestillingen baserer seg på lydopptak av mennesker som opplevde krigen. Disse består av arkivmateriale samlet inn av Grøtte, samt opptak hun har gjort selv. Hun oppgir sin egen bestefar som en viktig kilde.

– Han var faktisk overrasket over at jeg var så imponert og syntes historiene var noe å trekke fram, sier hun.

Til tross for det noe dystre temaet, mener hun at forestillingen vil gjøre publikummet mer inspirert enn nedtrykt.

– Jeg ble veldig inspirert både av styrken til de som opplevde det, og den optimistiske måten de tenkte på, forklarer Grøtte, og utdyper:

– Det er en del galgenhumor. Enkelte sier til og med at de savner samholdet under krigen.

Billetter revet vekk

Da forestillingen ble satt opp i Oslo, ble billettene revet vekk i løpet av seks dager. Grøtte er derfor spent på hvordan stykket vil bli mottatt i Tromsø.

– Vi har fått utrolig mange tilbakemeldinger, både fra ungdom og voksne. Enkelte har til og med sagt at de ønsker å se forestillingen flere ganger, og det er alltid et godt tegn, forteller hun.

Stjernelag

I tillegg til Grøtte, er det flere tromsøværinger å finne, både på og bak scenen. Hennes ektemann, Herman Rundberg, har komponert musikken, mens årets festspillkunstner Mari Lotherington står bak scenografi.

– I tillegg er to av danserne, Åsne Storli og Karianne Andreassen, fra Tromsø. Resten er søringer, sier hun og ler.

Det innspilte lydsporet byr også på et lite stjernelag, blant annet med strykere fra NOSO og vokal fra Mari Boine, Ola Bremnes og Inger Márja Eira.

Samisk samspillsgruppe fra Kulturskolen har også bidratt.

– Der får vi høre et barnekor som joiker, forteller hun.

Forestillingen settes opp på Rådstua 4.–5. mai 2018. Billetter er tilgjengelig fra fredag 8. desember.