Fredag møttes Tromsø-områdets regionråd på det nye helsehuset for å diskutere og ta stilling til Helse Nord-direktør Lars Vorlands nye innstilling i PCI-saken som skal behandles av Helse Nord-styret 13. desember.

Under møtet ble det klart at rådet vil fraråde styret, på det sterkeste, å gå inn for etableringen av et senter i Bodø, slik Vorland ønsker.

– Vi vil forberede en uttalelse til styret i løpet av helgen, men skissen og omfanget av hvordan vi tenker er allerede klart, sier rådsleder Jarle Aarbakke.

Nytt kriterium

Han understreker at det spesialiserte helsetilbudet ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) er resultatet av 50 års oppbygning.

– For å etablere høyspesialiserte funksjoner som hjerte- og hjernekirurgi, har det hele veien vært krav og faglig argumentasjon og dokumentasjon for å rettferdiggjøre satsinger i millionklassen.

– De har vært basert på overlevelse, bedret livskvalitet og lignende kriterier. Altså ganske målbare størrelser. I direktørens forslag og begrunnelse, innføres det imidlertid et nytt kriterium: Opplevd likeverdighet. Det er helt nytt i universitetsklinikksammenheng.

– Vi stiller oss undrende til hva det egentlig betyr, og lurer på om direktøren har tenkt gjennom hva en slik type begrunnelse kan gi av økonomiske konsekvenser innenfor andre felt, som for eksempel nevrologi, rus og psykiatri og kreftbehandling. Vi anmoder derfor Helse Nord-styret om ikke å støtte Vorlands forslag. Det er i det store og det hele et spinkelt grunnlag for etablering, forklarer Aarbakke.

Bekymret for ressursmangel

UNN er i dag det minste av landets universitetssykehus.

– At vi har klart å bygge opp de særdeles gode tilbudene vi har i landsdelen, handler om at vi – de tre nordligste fylkene – har stått sammen for å unngå at viktige funksjoner flyttes sørover, til St. Olavs, Rikshospitalet eller Haukeland. Det vi nå frykter, er at dersom man deler PCI-tilbudet mellom to nokså like deler i Tromsø og Bodø, vil man få en masse på hvert sted som er under det som skal til for å opprettholde det nivået vi har i dag, sier rådslederen.

Da PCI-beslutningen ble utsatt under forrige styremøte i Helse Nord, ble det etterlyst en risikoanalyse av hvordan etableringen vil påvirke behandlingstilbudet i Finnmark og i sørlige deler av Nordland. Nå er analysen, som ble utført av en ekstern arbeidsgruppe, ferdig. Den går inn for etablering i Bodø hvis, og bare hvis, man samtidig styrker miljøet i Tromsø tilstrekkelig.

– Dere er likevel negative?

– Ja, det er ikke betryggende, svarer Aarbakke.